Korábban már beszámoltunk arról, hogy az orosz főrabbi, Berel Lazar, valamint Mohamed ibn Zajed al-Nahjan koronaherceg közreműködésével egy jemeni családot menekítettek Abu Dhabiba. Most újabb két, kisgyermekes családot sikerült biztonságba helyezni.

Az Izraellel a viszonyait nemrégiben normalizáló Emirátus kormánya komoly lépéseket tesz, hogy a helyi zsidókat kimenekítse a háború sújtotta térségből. Így csatlakozhatott most ez a két család is a korábban már Abu Dhabiba érkezett jemeni zsidókhoz.

Berel Lazar, Oroszország főrabbija is az Emirátusokba utazott, hogy ott találkozhasson az újonnan érkezettekkel, akik átmenetileg egy, a helyi hatóságok által rendelkezésükre bocsájtott otthonban laknak. Az érzelmektől fűtött találkozón a családok köszönetet mondtak a főrabbinak az értük tett erőfeszítésekért és a koronaherceg által nyújtott segítségért. Beszámoltak mindazokról a szörnyűségekről, melyeket az utóbbi években a háború sújtotta térségben el kellett szenvedniük. Az országot évek óta megosztó polgárháború korunk egyik legborzalmasabb humanitárius krízishelyzetét idézte elő az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő államban. A korábban bevezetett intézkedések következtében a zsidók csakis hathatós külföldi segítséggel tudnak kimenekülni Jemenből, többek között olyan országtól kell vízumot kapniuk, mely diplomáciai kapcsolatot tart fenn Jemennel.

Az utóbbi években már csak néhány tucat zsidó élt Jemenben, a közösség szinte teljes egésze már korábban elhagyta az országot. A legtöbben Izraelbe költöztek, egy kisebb csoport – a szatmári hászid közösség szervezésében  – pedig az Egyesült Államokban talált otthonra. A hátramaradt néhány család azért nem élt ezekkel a lehetőségekkel, mert úgy érezték, hogy a nyugati életstílus nagyon távol áll értékrendjüktől és életmódjuktól. A szigorúan vallásos és a hagyományos arab kultúra által meghatározott Egyesült Arab Emirátusokban azonban nem kell engedményeket tenniük ősi tradícióikból, így ezt az országot megfelelőnek találták a letelepedésre.

A Berel Lazar főrabbival folytatott találkozó egyik csúcspontja az volt, amikor a hagyományos jemeni pajeszt viselő kisfiúk felolvastak a rabbinak a hetiszakaszból. A jemeni hagyományok szerint a fiúk már egészen kicsi koruktól gyakorolják a Tóra felolvasását, és fejből megtanulják a szöveget jellegzetes, az évezredes jemeni hagyományokat követő dallamon. A főrabbi megáldotta a családokat, ajándékokat nyújtott át és kellemes letelepedést kívánt mindenkinek, egyben kifejezte azt a vágyát is, hogy a Tóra és a micvák útján folytassák továbbra is az életüket, remélhetőleg – hamarosan – a Szentföldön.

A főrabbit néhány fiatal is elkísérte, akik a Chábád moszkvai központú Jáchád oktatási programján vesznek részt Oroszország különféle városaiban. A Jáchád a Tóráról és a zsidóságról szóló előadások sokaságát biztosítja fiatalok számára Oroszország-szerte és a legszorgalmasabb tanulók inspiráló jutalomkiránduláson vesznek részt egyszer egy évben. Érdekesség, hogy a program két korábbi tanulója, akik egy évvel ezelőtt jegyezték el egymást, ám eddig a járvány miatt nem tudtak összeházasodni, most végül megtarthatta az esküvőjét, méghozzá nem máshol, mint a Dubajban működő Chábád-központban. Az esküvőn Lazar főrabbi, Levi Duchman rabbi, az Emirátusok nemrégiben kinevezett főrabbija, valamint más rabbik és küldöttek is részt vettek.

 

zsido.com

 

Forrás: crownheights.info