A napokban egy idős jemeni zsidó házaspár érkezett Abu Dhabiba, ahol családtagjaik várták őket. A családegyesítés Mohammed ibn Zajed al Nahjan koronaherceg és Berel Lazar, Oroszország főrabbija együttműködésének köszönhetően jöhetett létre.

Bár az elmúlt években szinte az összes jemeni zsidó elhagyta a háború és éhínség sújtotta országot, néhányan a maradás mellett döntöttek, mert nem voltak hajlandóak elhagyni azt a földet, ahol őseik kétezer évnél régebb óta élnek.

A harcok kiújulása és a szélsőséges csapatok előretörése miatt azonban a zsidók helyzete tarthatatlanná vált, és meg kellett szervezni kijuttatásukat az országból. Ehhez kiutazóvízumra volt szükség egy olyan országtól, mellyel Jemen diplomáciai kapcsolatot tart fenn. Lazar rabbi közbenjárására al Nahjan herceg az Egyesült Arab Emirátusok állampolgárságát adományozta a házaspárnak, illetve Londonban élő családtagjaiknak, s így mindegyikük Abu Dhabiba tudott utazni, ahol 15 év után újra találkozhattak. A találkozó mélyen megindította a családtagokat, akik hálaimát mondtak, és megköszönték az akcióban résztvevők segítségét.

A sikeres akciót követően a hátramaradt zsidó családok is jelezték, hogy szívesen áttelepülnének az Emirátusokba. Elmondásuk szerint az Izraelben és a nyugati világban meghonosodott értékrend és életstílus annyira különbözik az általuk megszokottól, hogy nem kívánnak ott élni, s inkább egy tradicionális iszlám országba távoznának Jemenből.

Lazar főrabbi ezt követően köszönőlevelet írt a koronahercegnek: “A jemeni zsidók és családjaik nevében hálás köszönetünket fejezzük ki Őméltóságának ezért a humanitárius gesztusért, melynek keretében a herceg beutazóvízumot adott a jemeni zsidók családtagjainak, hogy Jemenből Abu Dhabiba utazhassanak s ezzel megmeneküljenek az életveszélytől. Az Egyesült Arab Emirátusok a világ egyik legkülönlegesebb országa. Egy olyan ország, melynek értékrendjében fontos helyet foglal el a tolerancia, a nagylelkűség és az adományozás. Ez az oka annak, hogy Isten olyan bőséges áldásban részesíti. Az életmentés nemes cselekedete Isten segítségével még magasabbra emeli az Emirátusokat és még több áldásban részesíti az országot, annak vezetőit és lakosait, akik minden tettükben és minden lépésükben Isten áldásait élvezhetik”.

Levelében a főrabbi kitért a közelmúltban, Izraellel kötött békeegyezményre is. “Ezekben a napokban az egész világ láthatja, miként nyújt békejobbot az Egyesült Arab Emirátusok, erősítve a nemzetek közötti egységet. Ez a lépés jelentősen közelebb hozza a békét és az egységet. Talán mások is erre az útra lépnek majd, de ez az ország örökre az első marad”.

zsido.com

Forrás: crownheights.info