Több mint ezer résztvevő ünnepelte együtt az egyiptomi kivonulást Dubajban és Abu-Dzabiban. Ehhez hasonló méretű zsidó rendezvény még nem volt az öböl-menti államban – tudósít a Jewish News Syndicate.

„Az a meleg fogadtatás, melyben a helyi vezetés részesített minket, az együttélés és a tolerancia legszebb bizonyítéka. Az Emirátusok zsidó közössége fejlődik és virágzik és nagy számban érkeznek izraeliek, illetve más országban élők zsidók is, mind Dubaiba, mind Abu Dhabiba. Fantasztikus dolog, hogy ennyien ünnepelhettük együtt a szabadság ünnepét, a pészahot”

– mondta Levi Duchmann lubavicsi küldött, az Egyesült Arab Emirátusok főrabbija.

A helyben élő zsidók és a turisták mellett nagykövetek, valamint állami tisztségviselők is megjelentek a széderen, melyet emiatt több nyelven: héberül, angolul, franciául és oroszul tartottak. Izrael főrabbijai videóüzenetben köszöntötték Duchman rabbit és az emirátusi hitközség tagjait.

Duchman rabbi 2014-ben érkezett először az országba, ahol megalapította a „Zsidó Egyesült Arab Emirátusok” nevű szervezetet, mely a zsidó oktatásról és hitéletről gondoskodott a helyi zsidók – elsősorban üzletemberek és nemzetközi szervezetek munkatársai – számára. Az Izrael és az arab világ több állama közötti megbékélést szentesítő Ábrahám-egyezmény aláírása után jelentősen megnőtt az izraeliek és a máshol élő zsidók érdeklődése az Emirátusok iránt, így 2020 óta az ország kiemelt zsidó turisztikai és üzleti célpontnak számít. A rabbi elmondta, hogy a helyi lakosok örömmel fogadták az Izraellel kötött békeegyezményt.

„Igazi, mély szeretetet éreznek a zsidó nép iránt. Az Emirátusok toleráns hely, ahol jól működik az együttélés. Mindig nagy tisztelettel viszonyultak hozzánk. Őméltósága, Mohammed bin Zajed al Nahjan sejk mindent megtesz, hogy országa világítótorony legyen a környező államok számára” – mondta, és hozzátette: „Mi is és ők is Ábrahám ősatyánktól származunk. Unokatestvérek vagyunk. A zsidók és az arabok évszázadokon keresztül békében éltek együtt Marokkóban, Tunéziában, Algériában, Libanonban, Szíriában és sok egyéb országban. Itt nem számít, hogy kinek mi a vallása. A tolerancia és az elfogadás őszinte.”

Fotó: jns