Az Egyesült Államok néhány államában már működik az az oktatási, adójóváírási program, amely ösztöndíjhoz segíti a zsidó iskolák és a jesivák tanulóit. Rhode Island-en az intézmény bevezetése óta eddig 400 ezer, Floridában csaknem 10 millió dollár jutott erre a célra.

New York államban most azon dolgoznak az illetékesek, hogy ott is létrejöjjön egy ilyen rendszer, hiszen ez 150 ezer diákot érintene, annyit, mint az összes többi államban összesen. Két héttel ezelőtt Andrew Cuomo kormányzó bejelentett egy új, 150 millió dolláros oktatási adóprogramot, amit reményei szerint még június közepe előtt elfogadnának, amikor véget ér a törvényhozási szezon.

A törvény akár 75 százalékos adójóváírást is lehetővé tenne magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt, ha ösztöndíj programot támogatnak, valamint 500 dolláros adókedvezményt azoknak a családoknak, ahol magániskolába jár a gyerek és a jövedelem 60 ezer dollár alatt van évente.

A kérdés az, hogy meg tud-e egyezni az állam három legfontosabb embere: a kormányzó, a helyi képviselőház elnöke és az állami szenátus többségi vezetője. David Zwiebel, az ügyben érintett zsidó szervezetek képviselője azt nyilatkozta, mindent elkövetnek az utolsó pillanatig, hogy a törvény átmenjen – olvasható a forward.com-on.

Az állami törvényhozás hasonlóan működik, mint a szövetségi Washingtonban. A képviselőháznak és a szenátusnak támogatnia kell a törvényjavaslatot. A szenátus már elfogadott egy hasonló törvényt korábban, a képviselőház azonban nem. Ilyenkor jellemzően az történik, hogy a kormányzó leül a házelnökkel és a szenátusi többség vezetőjével, majd kezdetét veszi az alkudozási folyamat. Ha ez mégsem vezetne eredményre, akkor a folytatás a jövő év elejére tolódik.

A rendszer azért lenne fontos az adományozóknak, mert a hagyományos adomány utáni adókedvezmény csak az adóalapot csökkenti, ez a jóváírás gyakorlatilag egyenértékű a kézpénzzel.

 

zsido.com

 

Megszakítás