Mark Miller, az aish.com szerzője nyolc híres embert gyűjtött össze, akiket a történelem különböző szegleteiből lehet ismerni, de azt csak kevesen tudják, hogy az illető nem szívlelte a zsidókat, antiszemita volt. Közéjük tartozott Ezra Pound is. 

A történelem legeredményesebb emberei felfedik ellenszenves tulajdonságukat. Vajon megváltoztathatja-e az új információ a hozzájuk fűződő tiszteletünket? Mindenki döntse el maga.

Ezra Pound (1885–1972) jeles amerikai költő, író, műfordító volt, ám sajnos szinte sorról-sorra egyre gorombább antiszemita lett. Úgy vélte, hogy a zsidók felelősek a világ minden problémájáért, az első világháború kitöréséért, s hitt abban a „közkedvelt” összeesküvés-elméletben is, miszerint a média és a pénz világát is a zsidók irányítják.

Nyílt antiszemitizmusát 1910-ben ismerhették meg olvasói, amikor a New Age-nek írt esszéjében, a Patria Mia-ban azt írta:

„Egyedül a zsidó képes megőrizni utálatos tulajdonságait, az éghajlati viszonyok dacára.”

(A mondatot egyébként az 1950-es újraközlésből eltávolították.)

Hitler és Mussolini lelkes támogatója volt, oly annyira, hogy a fasiszta olasz kormánynak rádióadásokat adott a második világháború idején. Lenyűgözően bánt a szavakkal, ám azokból nem csak szépet formált, hanem sok gyűlöletkeltőt is.

 

Coco Chanel: fekete ruha, parfüm és egy sötét titok

A történelem legeredményesebb emberei felfedik ellenszenves tulajdonságukat.

 

Megszakítás