Mark Miller, az aish.com szerzője nyolc híres embert gyűjtött össze, akiket a történelem különböző szegleteiből lehet ismerni, de azt csak kevesen tudják, hogy az illető nem szívlelte a zsidókat, antiszemita volt. Közéjük tartozott Coco Chanel is. 

A történelem legeredményesebb emberei felfedik ellenszenves tulajdonságukat. Vajon megváltoztathatja-e az új információ a hozzájuk fűződő tiszteletünket? Mindenki döntse el maga.

Coco Chanelt (1883–1971) már régóta a divat és feminizmus egyik ikonjaként csodálják, mely csodálatot valószínűleg nem fog növelni az antiszemita múltja. Habár a második világháború előtt zsidó befektetőket használt fel a divatbirodalmának kiépítésére, hírhedt viszonya volt egy náci tiszttel, Hans Günther von Dincklage-el. A második világháború végével pedig Svájcba menekült, hogy elkerülje a büntetőeljárást, melyben náci kémkedésért vádolták meg.

Hal Vaughan amerikai újságíró fáradságot nem ismerő kutatásának köszönhetően 2011 óta a világ széles körben ismerheti, hogy Chanel 1941–1944 között „ Westminster” fedőnév alatt náci kém volt. Vaughan könyve magyarul Egy ágyban az ellenséggel – Coco Chanel titkos háborúja címen jelent meg.

Jóllehet, Chanel megpróbálta titokban tartani náci kémmúltját, antiszemitizmusával nem volt ennyire szégyellős, s gyakorta ragadták el olyan kirohanások, melyek során a zsidókat mint kapzsi, agresszív embereket jellemezte. A Marie Claire francia főszerkesztője, egyszer egy Chanel interjú után megjegyezte, hogy

„Chanel antiszemitizmusa, nem szimplán verbális, de szenvedélyes és gyakorta kínos.”

Mindenestre a Chanel-féle tweed zakót és kis fekete ruhácskát népszerűsítő cikk így is megszületett…

Megszakítás