Az Egyesült Államok néhai magyar származású kongresszusi képviselőjének szobrát avatták fel múlt hét csütörtökön a főváros XIII. kerületében, a Tom Lantos sétányon.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium, Tom Lantos egykori iskolája szomszédságában tartott rendezvényen David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője angol nyelvű beszédében azt mondta, hogy a képviselő igazi úriember volt, aki társai méltóságát tartotta szem előtt, függetlenül politikai nézeteiktől. Hozzátette: többször személyesen is találkozott a politikussal. Kiemelte, hogy megtisztelő megemlékezni Tom Lantosról, aki éppen a szoboravatás napján ünnepelné a kilencvenedik születésnapját. Szavai szerint a politikus az egyik leginkább tisztelt tagja volt az amerikai képviselőháznak. Azért dolgozott, hogy a világ jobb és biztonságosabb legyen. Még mindig sokat kell tőle tanulni arról, hogy fontos a bátorság és az elkövetett hibák kijavítása – jelentette ki David Kostelancik.

Tom Lantos sosem árulta el az eszméit, szilárdan kiállt az igaz mellett. Egész életében büszke magyar maradt, aki egyszerre akarta Magyarország és az Egyesült Államok javát. A két nép szövetségében, barátságában hitt – mondta az ideiglenes ügyvivő.

Tóth József (MSZP), a XIII. kerület polgármestere úgy fogalmazott, hogy Tom Lantos a demokrácia, az esélyegyenlőség hőse volt; a párbeszéd, és nem a “pártbeszéd” híve. Küzdött az antiszemitizmus, a diszkrimináció, a népirtás ellen, és kiállt a nemzeti kisebbségek jogaiért – hangoztatta. Szavai szerint a politikus felbecsülhetetlen munkát végzett a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésében. Kiemelte, hogy Tom Lantosnak sokat jelentett a XIII. kerület, amelyhez örökké hű maradt. Fontos az emlékezet – szögezte le. Csaknem negyven ezren vészelték át a zsidóüldözést a kerületi védett házakban.

Elég erősnek kell lenni, hogy napjainkban merjünk ellenállni “a nyilas gondolatnak” – fogalmazott Tóth József. Ma milliókat gyötör kín és aggodalom, az erőszakkultusz miatt indulati felfokozottságot élünk át. Sokan elveszítették erkölcsi tartásukat – nyomatékosította.

Tomicah Tillemann, Tom Lantos unokája arról beszélt, hogy a képviselő Budapest fia volt. Amikor csak tehette, visszatért a városba, amely átitatta őt a család heves szeretetével – fűzte hozzá. Ugyanakkor itt gyilkolták meg brutálisan a rokonait. A legádázabb ellenségeinek sem kívánja, amit a nagyapja megtapasztalt – mondta. Hangsúlyozta, hogy ma azok az értékek, amelyekért Tom Lantos harcolt, veszélyben forognak mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban A világ hálával tartozik a XIII. kerületnek – jelentette ki Tomicah Tillemann.

Annette Lantos, a néhai politikus özvegye úgy fogalmazott, hogy Tom Lantos szíve egész életében Magyarországon volt. Egyedül a szülőhazájában érezte magát igazán boldognak, ezért amikor tehették, ideutaztak – közölte.

Joseph R. Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke angol nyelvű videoüzenetben emlékezett Tom Lantosra. Azt mondta, hogy barátja az emberi történelem egyik legsötétebb korszakában nőtt fel. Tom Lantos ajándék volt – tette hozzá.

A szoboravatáson részt vettek többek között Tom Lantos családtagjai, Magyarországon akkreditált diplomaták, valamint a Tom Lantos Intézet képviselői. A megjelentek virágokat helyeztek el a leleplezett alkotásnál, amelyet Yengibarian Mamikon készített.

Tom Lantos (1928-2008) demokrata párti politikus a holokauszt egyetlen olyan túlélője volt, akit az amerikai képviselőház tagjává választottak; 1981-től haláláig dolgozott itt, és 2007-től a külügyi bizottság elnöki tisztét is betöltötte.

MTI/zsido.com

 Fotó: Bruzák Noémi/MTI