A Tom Lantos Intézetben tartott Köves Slomó rabbi előadást Zsidó érdekképviselet: politikai válaszok az antiszemitizmusra címmel. A Szombat folyóirat és a Tom Lantos Intézet által szervezett „Tabuk nélkül” című programsorozat hatodik előadásán Köves rabbi az antiszemitizmus elleni harcról beszélt.

Előadása első felében kifejtette: ha valóban harcról van szó, akkor elsőként a célkitűzéseket kell tisztázni, mivel e nélkül nem tudjuk felmérni eredményeinket. Ha ismertek a célkitűzések, ki lehet jelölni a résztvevők feladatait és felelősségi körét. Ezeket a célkitűzéseket a rabbi az alábbiakban határozta meg:

  1. a zsidó közösség tagjai biztonságban érezzék magukat fizikailag és jogilag egyaránt;
  2. ne érje őket zsidó voltuk, vallásgyakorlásuk miatt hátrány;
  3. a közösség mentálisan is érezze jól magát a többségi társadalomban;
  4. a többségi társadalom mentálhigiénés állapota javuljon – az antiszemitizmus ugyanis egy szimptómája egy rossz lelkiállapotú társadalomnak.

Az antiszemitizmus elleni harc szereplői a zsidó hitközségek és szervezetek, a kormány és a civil szervezetek, mondta a rabbi, hozzátéve, a zsidó közösségnek az első három célkitűzés megvalósításában van szerepe, ám például az össztársadalom állapotának javítása már nem az elsődleges feladata.

Az antiszemitizmus elleni küzdelem legfontosabb eszköze az oktatás, mivel az intolerancia mindig a tudatlanságból táplálkozik. A másik fontos eszköz az ún. pozitív beszéd, melynek célja a közbeszédben elhangzó antiszemita kijelentések ellensúlyozása. Magyarországon azonban ez sajnos hiányzik, és nincs erkölcsi következménye az antiszemita beszédnek. Így marad a harmadik eszköz, a jogi fellépés útja. Mint a rabbi elmondta, ez nem egy ideális megoldás, azonban ma Magyarországon az egyetlen eszköz, amivel jelzéseket lehet küldeni és kijelölni a határokat.

 

Megszakítás