Reb Sájele jorcájta, azaz halálozási évfordulója idén április 24-e hétfőre esett, az esemény okán 30-40 ezren látogattak el a rabbi sírjához Bodrogkeresztúrra. Az elmúlt években egyre népszerűbb lett az ohel felkeresése a külföldi zsidóság körében, ezt bizonyítja az emelkedő ingatlanárak a kis borsodi községben, illetve, hogy évről évre nagyjából megkétszereződik az ide érkező zarándokok száma, akik már a jorcájt előtti hetekben megérkeznek hazánkba, illetve még pár napot itt töltenek az esemény után is.

Reb Sájele házában párhuzamosan több minjenben is imádkoznak ezen a napon, legtöbben Amerikából, Izraelből, Angliából, Belgiumból, Dél-Afrikából és Ausztráliából érkeznek a községbe, és ha már az országban járnak, a környék más zsidó emlékhelyeit is célba veszik, ilyen például az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség által üzemeltett mádi rabbiház is.

 

Százmilliós ingatlanárak az ország egyik legszegényebb térségében

Előfodrul, hogy budapesti, vagy még magasabb áron értékesítenek házakat Bodrogkeresztúron.

 

Idén több tízezer ezer ember érkezett Bodrogkeresztúrra a csodarabbi egykori házához és sírjához halálának évfordulójára, melynek kapcsán Menachem Mendel Rubin főszervező a következőt nyilatkozta:

„Büszkék vagyunk arra, hogy idén minden eddiginél többen jöttek Magyarországra, hogy megemlékezzenek nagyapám emlékéről és nagy hatású tanításairól. Egyúttal köszönetet is szeretnénk mondani a magyar kormánynak, az illetékes hivataloknak és szervezeteknek, valamint Rozgonyi István polgármesternek a segítségért, azért, hogy idén is a hagyományaink szellemében és biztonságban emlékezhetünk meg a számunkra fontos rabbi halálozási évfordulójáról”

A több napig tartó esemény nem kis mértékben van hatással a község gazdasági életére, ráadásul Rozgonyi István polgármester szerint, már nemcsak a jeles naphoz köthetően neves zarándokhely Bodrogkeresztúr, hanem egész évben érkeznek turistabuszok a rabbi házához és sírhelyéhez, derül ki az RTL Híradó beszámolójából.

Az utak főszervezője és házigazdája a csodarabbi leszármazottja, Rubin Sáje és a családja által alapított Keren Menachem Alapítvány.

Reb Sájele, akit a béke vezérelt Bodrogkeresztúrra

Ebben az évben május 4-ére esik ijár hónap harmadika, a világhírű bodrogkeresztúri reb Sájele jorcájtja.

 

 

 

 

Megszakítás