Összesen négyszázan jelentek meg a bevonulási központban, ahová az ország minden részén működő heszder jesivákból érkeztek fiatalok. A diákok a a tóratanulást a fegyveres szolgálattal ötvöző, úgynevezett „jesivát heszder” program keretében vettek egyenruhát – írja az Israel Hayom.

A Bét Semesben működő Lév HáTorá jesiva gondoskodik a frissen Izraelbe vándorolt és a heszder programot választó katonákról. A szokásos két és fél éves szolgálat helyett a heszder jesivában tanulók 5-6 évre vonulnak be, amelyből 16-24 hónap a katonai szolgálat, a többi időt egész napos tóratanulással töltik. A tanulási program, mint minden jesivában, elsősorban a Talmudra koncentrál, de emellett nagy hangsúlyt fektetnek a Tánách, illetve a zsidó filozófia tanulmányozására is.

Ezek a jesivák a vallásos-cionizmus szellemében működnek, így a programban kiemelt helyet kap Ávráhám Jicchák Kook rabbi tanításának elsajátítása. A diákok szabadidejükből sokat áldoznak az adott településen élő rászorulók támogatására. A vallási-ideológiai háttér miatt ezek a katonák különlegesen erős motivációjukról ismertek.

Kook rabbi jórcájtja

A Szentföld első, modern kori askenáz főrabbija, áv 3-én hunyt el. Most bemutatjuk életútját.

A heszder programot a nagyváradi születésű Jehuda Amitál rabbi (1924-2010), az Álon Svutban működő, neves Hár Ecion jesiva vezetője alapította 1953-ban. A programhoz csatlakozó első intézmény a Keren BeJávne jesiva volt. A heszder program 1991-ben megkapta a zsidó állam legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat. Jelenleg mintegy 12 000 diák tanul 70 heszder jesivában.

A tömeges bevonulási napra a szülők is elkísérték fiaikat. Egyikük, Drew Samuelson a patinás Goláni hadosztály harcosa lesz. Szülei, Scott és Pammy nem sokkal ezelőtt települtek át Ohióból Zichron Jáákovba.

„Tavaly augusztusban alijáztunk, elsősorban Drew meggyőzőerejének köszönhetően. Ezen a különleges napon egyszerre van jelen bennünk a hihetetlen büszkeség, az izgalom és az aggodalom. Annak nagyon örülünk, hogy a bázis nincs túl messze az otthonunktól.”

– mondta Scott.

Fotó: IDF

Megszakítás