A fák javítják a levegő minőségét. Kiszűrik az ártalmas port és egyéb szennyezőanyagokat, például a szén-monoxidot, szén-dioxidot és kén-dioxidot a levegőből, miközben oxigént bocsátanak ki. Emellett lakóhelyet és élelmet is biztosítanak számos állat számára.

A jeruzsálemi városvezetés nemrégiben fogott bele ebbe az átfogó projektbe, melynek keretein belül – környezetvédelmi célokra hivatkozva – városszerte fákkal telepítik majd be az üres földdarabkákat. Az üres virágágyások és más hasonló, alkalmas helyek feltérképezésébe a városlakókat is bevonják. Az előző hónapban mintegy 300 fát telepítettek próbaként a Givá Hácárfátit nevű városnegyedben. A fákat a helyi ökoszisztéma figyelembe vételével választották ki. A nyitó eseményen részt vett a zsidó állam fővárosának főpolgármestere, Mose Lion is, aki elmondta, hogy milyen fontos projektnek tartja a város zöldítését. „Továbbra is a környezetért és a város jobbá tételén dolgozunk” – jelentette ki.

Mivel a fák elnyelik a szén-dioxidot és oxigénné alakítják azt, így javítva lényegesen a levegő minőségét, tudósok a fák újbóli telepítésének fontosságára hívják fel a figyelmet. Különösen nagy jelentőségűnek tartják ezt a melegebb vidékeken, mert úgy vélik, hogy a klímaváltozás okozta problémákra részben megoldást jelenthet a fásítás.

zsido.com

Forrás: JPost