Egy titokzatos dobozzal kezdődött, és egy időutazáshoz vezetett. A kubai születésű, katolikusként felnőtt Genie Milgrom ősei nyomába eredt, és felkutatta keresztény hitre tért, de titokban zsidóként élő őseinek nyomát.

Milgrom Kubában nőtt fel, katolikusként nevelkedett. Felnőttként azonban áttért a zsidó vallásra, amit anyai nagyanyja erősen ellenzett. Ám, amik ez az anyai nagymamája meghalt, örökségül egy réges-régi hámszát, Isten kezét szimbolizáló medál, valamint egy pár Dávid-csillagos fülbevalót hagyott rá. Az örökséghez semmilyen magyarázat nem tartozott, ám Genie-t ez indította el kutatómunkájában.

„Az egész nagyon rejtélyes volt” – meséli az 58 éves hölgy, aki a család gyógyászati eszközöket forgalmazó cégét vezeti Miamiban. „Aztán kezdtek felidéződne a fura családi szokások gyerekkoromból, mint például, hogy a kenyértészta egy részét a sütőbe dobtuk, hogy a szoba közepétől kifelé söpörtünk, vagy, hogy pohárba törtük a tojást és ellenőriztük, nem véres-e.”
Ezek a zsidó szokások mind jellemzőek a marranusokra, azokra a zsidókra, akik a spanyol inkvizíció idején kényszerűségből áttértek kereszténységre, de titokban megőrizték zsidóságukat. Milgrom kíváncsisága nőttön-nőtt, kutatásai pedig egy kis faluba vezettek a spanyol-portugál határvidéken. Fermoselle-ban egykor sok zsidó élt, Milgrom a falu egykori lakóinak élete után is kutatott, miközben 15 generációra menően feltárta családja múltját.
Az anyai ágon végigvezethető zsidó ősök egymásnak adták át származásuk titkát, és egyre fogyatkozó tudásukat – ennek titkait tárta fel írásában a szerző. Milgrose tudományos alaposságú, ugyanakkor rendkívül izgalmas családtörténeti könyve, a Tizenöt nagyanyám az inkvizíció korába vezeti vissza az olvasót. Titkos imaházak és rejtélyes fordulatok jellemzik a könyvet. „Szakmai munka lett, de ugyanakkor sokkal személyesebb annál. Magamért tettem, a gyermekeimért, az őseimért mindenért, amin ők keresztülmentek.”  
Azonban a kutatás nem állt meg, és immár a spanyol kiűzetést megelőző időkből is sikerült feltárni ismereteket Fermoselle zsidóinak életéről: 22 generációnyit haladt vissza Milgrom családja anyai vonalán.
„Száz százalékig megszállott vagyok” mondja Milgrom nevetve második karrierjéről, ahogy genealógiai kutatásait nevezi „Komolyra fordítva a szót: a nagyanyáim hangja akartam lenni, ami sosem volt nekik. El akartam mondani az embereknek, hogy ’Nézzétek, még mindig itt vagyunk!’”
A Miami környéki Zsidó Genealógiai Társaság elnökeként a marranusok szakértőjévé vált, tudományos folyóiratokban publikál. Jelenleg egy olyan útmutató könyvön dolgozik, ami segítséget nyújt majd azoknak, akik zsidó gyökereiket keresik. „Nem térítek, nem kutatok utánuk, de az emberek megtalálnak. Hallanak a történetemről. Úgy érzem, szószólója lettem azoknak, akik azt akarják tenni, amit én tettem"

 

Megszakítás