A nyilvánosság kizárásával zajlanak azok a tárgyalások, amelyek változásokat hozhatnak az izraeli-palesztin viszonyba. Az Izrael és a Hamász közötti egyeztetésekről elsősorban arab források számolnak be, és azt valószínűsítik: létrejöhet a megállapodás.

Egy ilyen egyezmény jelentősen befolyásolná az erősviszonyokat Izrael, a Hamász, valamint a Palesztin Hatóság között  és nyilván hatással lenne Izrael és Egyiptom kapcsolatára – írja elemzésében a Haaretz.

A megbeszélések  – megszakításokkal – már hónapok óta tartanak. Sajtóhírek szerint számos közvetítőt vontak be, például az ENSZ, az EU és Katar. A cél, hogy rávegyék a Hamászt a humanitárius tűzszünetre, akár egy harmadik fél garanciájával. A Hamász megígérné, hogy tartózkodik minden ellenséges lépéstől Izraellel szemben, egy adott időszakra, talán 3-5 évre. Cserébe Izrael jelentősen lazítana a Gázai övezet blokádján és más lépéseket is tenne a terület gazdaságának segítésére. Később – bár ez nem látszik valószínűnek – Izrael talán megfontolja azt a korábban elutasított ötletet, hogy Gáza kikötőt építhessen, ami külső ellenőrzés alatt állna. Az elemzés szerint az egyezség Benjamin Netanjahu miniszterelnök számára is jól jöhet, mivel a tavaly nyári nem túl sikeres gázai háborút utólag úgy mutathatja be, mint ami elvezetett a hosszú távú tűzszünethez.

A hírek szerint a Hamász politikai szárnya sem zárkózna el egy ilyen megegyezéstől. Különös tekintettel arra, hogy az egyre befolyásosabb hamász-vezető, a Katarban élő Khaled Meshal, mérsékeltebbnek tűnik a mostani garnitúránál. Sőt, a cikk megjegyzi, hogy jelenleg inkább palesztin oldalról nyitottabbak a megegyezésre, egyes izraeli biztonsági illetékesek csak kisebb változásokat látnának szívesen.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Hamász katonai szárnya elutasítja a megegyezést. Vezetőjük Mohammed Deif, aki tavaly túlélt egy izraeli támadást, felépült és újra igen aktív.

zsido.com

 

Forrás: haaretz.com

Megszakítás