Tikva megtanult héberül olvasni az imakönyvből

Tikvát tulajdonképpen Tímeának hívják és az özvegy édesanyjával él Makón. Héber nevet én adtam neki – kérésére – talán két és fél évvel ezelőtt, amikor falukutató úton voltunk a hagyma fővárosában. Ily módon Tikva tulajdonképpen fogadott lányomnak számit és én próbálok tenni egyet-mást hogy zsidók közé kerüljön és zsidó nevelést kapjon – egyelőre igencsak mérsékelt sikerrel.

Tikva – kinek neve reménységet jelent, a magyarországi zsidóság fennmaradásának reményét – nagyon tehetséges kislány. Jó zene érzéke van, kitűnően zongorázik, szépen rajzol, jó tanuló és most lett 12 éves. Leveléből kiderül hogy október 4-én lett Bát-Micvá. “Ugyanekkor volt Szimhát Tajró és szombat bejövetele is – írja – így nagy ünnep volt itthon. Sajnos Makón nincs zsinagóga, így nem volt másnap Szimhát Tajrói körmenet”.

Az imakönyv megjelenésekor küldött barátom, Oberlander rabbi, a lubavicsi sáliách, egy példányt Tikvának Makóra. Most azt írja “fogadott lányom”, hogy “köszönöm az imakönyvet, nagyon örülök neki. Megtanultam vele héberül olvasni. Kár, hogy nem mindig értem a szót – csak az ima jelentését”. Hát igen, Tikvácska, az imakönyv sok minden, de nem szótár….

 A legszomorúbb mondat Tikva levelében öt szóból áll. Úgy szól, hogy “itt Makón minden jól megy”. Mi mehet jól, Tikvácska, ha egyetlen zsidó gyerek vagy egy idegen környezetben, igen kis kilátással valaha is zsidók közér kerülni. Hol fogsz tudni magadnak Makón, ha eljön az ideje, zsidó vőlegényt találni? Édesanyád Terézienstadtból jött haza, miért szakadjon meg Nálad a zsidóság folyamata?

(Makón pár tucat zsidó él. Templom nincs, hitközség nincs, Báron Zsuzsa ügyvédnő odaadó munkájának köszönhető, hogy a néhány zsidó néha összejön. Most kaptak a várostól kétmillió forintot a zsinagóga felújítására, de legalább hétmillió kell, mert beázik a tető. A makói ortodoxok újabban jönnek évente a nagyvilágból, egy szombatra, nagy felhajtást csinálnak – amire a helyi zsidókat nem hívják meg, mert nem tudnak létezésükről – aztán elmennek és minden marad a régiben. Egy helyi önkéntes zsidó ászkán, Hirsch Zoltán, leveleivel félreveri a harangot, de a süket fülek a harangzúgást sem hallják.)

Tikvának Pesten kellene zsidó iskolában tanulni és ezzel egyidejűleg folytatni zenei tanulmányait. A nehézségek megoldhatóak lennének – ha egyrészt a röghözkötöttség, másrészt a zsidó szervek nemtörődömsége, leküzdhető lenne.

Tikva van (Makón), de vajon van-e Remény erre?

Naftali Kraus

Tikváék makói címe és telefonszáma — a szerkesztőségben

Megjelent: Egység Magazin 7. évfolyam 28. szám – 2014. július 30.