Évente több százmillió dollárt fektetnek be űrhajók kifejlesztésébe, de ezeket tesztelni is kell a pályára állításuk előtt, hiszen az űrben nagyon kemény körülmények várnak rájuk, amik komoly károkat tudnak okozni.

Az izraeli Sim.Space képes szimulálni az űrben uralkodó körülményeket.

„A vállalatok nagyon drága eszközöket terveznek, amelyeket egy másik világban fognak üzemeltetni”

– mondja Amir Notea társalapító és műszaki igazgató.

„Figyelembe kell vennünk a világűr összes hatását, tehát szimuláljuk, hogy mi fog történni az űrhajóval, milyen parancsokat kap, milyen válaszokat fog adni”

– magyarázza a szakember.

A herzlijai székhelyű startup jelenleg az űr zord körülményeit reprodukálja Izrael következő űrmissziója, a Beresheet 2 számára, ami a tervek szerint a 2025-ben landol a Holdon – írja a nocamels.com. A Beresheet 1 elérte a Holdat, de a fékezés során bekövetkezett hiba és a kommunikáció hirtelen megszakadása miatt becsapódott.

Az űrben uralkodó körülményeken túl a Sim.Space azt is szimulálja, hogy mi történik magában az űrhajóban. Hogy viselkedik az extrém körülmények között a hajtómű, az érzékelők vagy az antennák, valamint az űrhajó és a földi állomás közötti rádiókommunikáció. A szimuláció másodpercektől akár napokig is eltarthat, attól függően, hogy mit tesztel a csapat.