Váratlan fordulat: bár nem ritka, hogy purim környékén még csípős az idő Izraelben, arra, hogy hó is essen ilyentájban, legutóbb az 1980-as években volt példa.

Annál is inkább szokatlan ez, mivel idén, szökőév lévén, egy hónappal később van purim, vagyis a napévhez képest meglehetősen későn.

Kedd reggel Jeruzsálem egyes részein és a környékbeli, magasan fekvő településeken havazott. Bár annyira nem volt hideg, hogy meg is maradjon a hó, ráadásul nem is esett elegendő, az időjárás így is meglehetősen hidegre fordult, Jeruzsálemben hajnalra mindössze egy fokot mutattak a hőmérők. Statisztikák szerint utoljára az 1950-es években volt ennyire hideg a térségben ebben az időszakban. Ennek köszönhető, hogy a hagyományosan az Eszter böjtjét megelőző napon tartott óvodai és iskolai jelmezes napot annak minden mulatságával együtt egy nappal előrehozva, hétfőn tartották a fővárosban és a környékbeli településeken. Purimra ehhez képest már igen „meleget” jósolnak, péntekre országos átlagként tíz, szombatra 17 fok az előrejelzés. Jó hír, hogy az Izrael vízkészletének jelentős részét adó Kineret-tó vízszintje 209,53 méteres tengerszint fölötti magasságra emelkedett és mindössze 73 centiméterre van a felső vörös vonaltól, mely a tó teljes telítettségét jelzi.

Címlapkép: YouTube