Két fontos, a zsidósághoz kapcsolódó kiállítás is nyílt az elmúlt időszakban Lengyelországban.

Az egyik kiállítás a leghíresebb lublini jesivát és annak alapítóját Meir Jehuda Shapira rabbit (1887-1933) mutatja be az egykori jesiva zsinagógájában. A másik kiállítás a varsói Zsidó Történeti Intézetben tekinthető meg és a gettó titkos archívumát mutatja be, amit Emanuel Ringelblum történész hozott létre.

A lublini kiállításon megjelennek eddig még nem látott családi képek és dokumentumok. Az anyagot úgy rendezték el, hogy a Talmud lapjaira és a Tóra tekercsre emlékeztessen – olvasható a jewish-heritage-europe.eu beszámolójában. A jesiva 1939-ig működhetett. A hatalmas épület a holokauszt után Lublin város orvosi egyetemének részévé vált. 2004-ben lett a varsói zsidó közösség tulajdona, egyes részeit felújították, így a zsinagógát, a mikvét és az irodákat. Létrehoztak benne egy szállodát is.

A varsói kiállítás anyagát, a gettóhoz kapcsolódó dokumentumokat a háború után fedezték fel tejeskannákba rejtve. Az „Oneg Shabbat” csoport a holokauszt idején folyamatosan dokumentálta a varsói gettóban történteket. Amikor világossá vált számukra, hogy a gettót felszámolják a nácik és őket is haláltáborokba deportálják, egy iskola pincéjében elásták az anyagot.

1946 és 1950 között találták meg az elrejtett archívumot, egy a helyszínt ismerő holokauszt túlélőnek köszönhetően. A kiállítás címe: „Amit nem tudtunk a világba üvölteni”. A mondat abból a végrendeletből származik, amelyet az anyagot elrejtő Dawin Graber írt le. A teljes mondat így hangzik: „Amit nem tudtunk a világba üvölteni, azt a földbe temettük”. A dokumentumgyűjteményt az UNESCO is számon tartja 1999-óta.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu