Izrael egyik vezető egészségügyi intézménye, a Sebá Egészségügyi Központ orvosai és más szakemberei a távolból gyógyítják az Ukrajnából Moldovába átjutott menekülteket, tudósít a Hamodia. A Tel-Aviv mellett fekvő kórház orvosai olyan, nagyrészt Izraelben kifejlesztett technikát alkalmaznak, melynek segítségével az Izraelben tartózkodó orvosok és a helyszínen jelen levő, az izraeli Hácálá mentőalakulat felügyelete alatt működő önkéntesek közreműködésével a szakemberek a távolból végezhetnek fizikai vizsgálatokat, terhességi ultrahang-vizsgálatot, monitorozhatják a páciensek életjeleit, kielemezhetik a vérmintákat és még számos más, fontos vizsgálatot is elvégezhetnek.

„Mindenkit kezelek. Voltak várandós édesanyák, idős férfiak és nők, akik számtalan betegségtől szenvedtek, amit részben a hosszú és leírhatatlanul stresszes, a határátlépéshez vivő út okozott”

– mondta Gádi Szegál professzor, a Sebá kórház belgyógyászattal foglalkozó távgyógyítási osztályának vezetője.

„Gyerekek is voltak és krónikus betegek, akiknek sürgős és részletes vérvizsgálatokra volt szüksége. És mindenkit a saját vizsgálószobámból láthatok el, mely az izraeli Sebá kórházban található. A világjárvány idején megtanultuk, hogy hogyan forradalmasíthatjuk a távgyógyítást és igazán megindító, hogy a megszerzett tudásunkat arra használhatjuk, hogy Izraelből, virtuális úton kezeljük a menekülteket. Leromboljuk a földrajz és a távolság által felrajzolt határokat. A lehető legjobb orvosi döntéseket hozhatjuk és a legmagasabb szintű segítséget nyújthatjuk a háborús zónában, vagy akár a fronton lévő pácienseknek”

– fejezte be szavait.

A Tel Hásomerben található Sebá Egészségügyi Központ évek óta a világ legjobb kórházai közé tartozik.