Tanulva emlékezni

Nem létezik ma olyan magyar zsidó család, melynek ne lennének kegyetlenül elpusztított családtagjai, melynek ne lenne kire emlékeznie. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbinátusa az emlékezésnek rendhagyó, ám mégis eredeti és hagyományos formáját honosította meg ezen a nyáron.

A zsidó hagyomány szerint, múltra emlékezés legnemesebb formája a tanulás. Hagyományos egy halálozási évfordulón, a gyászidőszakban a judaizmust átfogó talmudi Misnákból egy-egy passzust tanulmányozni, az elhunyt emlékére. A zsidó misztika a talmudi Misnának külön jelentőséget tulajdonít. A Misna (משנה) héber szó ugyanazokból a betűkből tevődik össze, mint a Nsámá (נשמה) , a lélek.

Sziván hó 20-tól (június 6.), a magyar ortodox rabbik által megállapított holocaust-emléknaptól, egészen július 9-ig a magyarországi zsidóság deportálása beszüntetésének napjáig, a héber Álef-Bét sorrendjében haladva, naponta egy-egy zsidó közösség és egy-egy a holokausztban elhurcolt áldozat emlékére tartottunk oktatást egy-egy talmudi misnapasszusból az EMIH.

Az első este Somogyi néni a közösség 103 éves tagja gyújtotta meg az emlékezés gyertyáját.

 

Megjelent: Egység Magazin 17. évfolyam 62. szám – 2014. augusztus 4.