Ha esik, ha fúj, a Vasvári Pál utcai Shas Chevra Lubavitchi zsinagógában minden áldott nap, már hajnalban, 7 óra előtt egy csapat férfi gyülekezik, hogy Oberlander Báruch rabbi vezetésével, tanulással kezdjék a napot. Egy órát töltenek a Talmud tanulmányozásával, nem hagyják ki a szombatot sem, de ezen a napon egy órával később kezdenek. Még Jom Kipur reggelén is együtt vannak, tanulnak. A múlt hét csütörtökjén, este a harmadik traktátusa, az Éruvin traktátusa befejezését ünnepelték, és máris elkezdték a Pszáchim traktátusát, amelyben a peszáchi szabályokat veszik át.

E szép szokás háttere a 20. század elejéhez nyúlik vissza. A befolyásos chászid rabbi Yehuda Meir Shapiro, a lengyelországi lublini rabbi, 1923-ban Dáf jomi néven oktatási programot, majd 1930-ban Cháchmé Lublin néven jesivát alapított. A Dáf jomi cím héber jelentése: „Naponta egy lap”. Így haladva hét és fél éves ciklusokban az egész Babiloniai Talmudot (melyet Gemárá néven is ismernek) mind a 2711 oldalát, át lehet tanulmányozni.
Zsidók tízezrei vesznek részt világszerte a Dáf jomi programban. Meir Shapiro koncepciója az volt, hogy utat találjon vele a zsidóság egyesítéséhez. Ezekben az időkben a Talmudnak 63 traktátusát tanulmányozták rendszeresen. Amint az 1923-as Águdát Jiszráélnak Első Világkongresszusának küldötteinek Shapiro elmagyarázta, ha egy zsidó Izraelből az Egyesült Allamokba utazik, 15 napot tölt a hajón a Talmudjával a hóna alatt, és folyamatosan tanul.  Milyen nagyszerű dolog az, ha New Yorkba érkezve olyan zsidókat talál, akik pontosan ugyanazt a dáf-ot tanulmányozzák, így azonnal csatlakozhat hozzájuk. Egy másik zsidó az Államokban él, és Brazíliába utazik, vagy Japánba, ahol ugyanezt tapasztalja, szívmelengető érzés.
–  Ez így van – mondja Oberlander rabbi, magam is tapasztalom, milyen jó érzés, amikor repülőn utazva viszem magammal a Talmudot, tanulom az adott oldalt, és azt látom, hogy öt üléssel előttem valaki ugyanezt teszi.
Shapiro eredetileg csak vallásos lengyel zsidó fiataloknak tervezte a Dáf jomi-t, de a kongresszus közel 600 küldöttének lelkesedése oda hatott, hogy a programot a teljes zsidóságra kiterjesztették. Az első Dáf jomi ciklust 5684 Rosh Hasanah ünnepének első napján kezdték el (1923. szeptember 11.), és tízezrek tanulmányozták egyszerre Európában, Amerikában és Izraelben.
A Dáf jomi ciklus befejezése Szijum HáSász (a Talmud befejezése) néven ismert, mindig nagy ünnepségek kísérik. 1997-ben még “csak” 70 ezren ünnepelték a tizedik Szijum HáSász-t az Egyesült Államokban, 2012-ben már 120 ezren.
– 2012-ben  a már az egész világ bekapcsolódott az ünneplésbe – mondja Oberlander rabbi. A program egyre népszerűbb, hiszen a legmagasabb tudást nyújtja, amit oktatással el lehet érni. A zsidó vallásnak bizonyos szempontból a Talmud az alapja, a tananyag egyrész jogi ismereteket közöl, másrészt bibliai történeteket elemez. Lehetne részletesebben is tanulni a Talmudot, de már ennyi is biztos zsidó alapműveltséget nyújt. Vannak napok, amikor könnyebb az anyag, s van amikor igen nehéz. Matematikai, statisztikai ismereteket is tartalmaz, de utána még a Sulchán áruch megfelelő részeit is tanulmányozni kell, hiszen ott található az ismeretek részletezése is.
– Kik vesznek részt a programban?
– A Vasváriban reggelente 4-5 tanuló is összejön, és néha – a program természetéből adódóan –  vendégek is vannak. Ez héber nyelvű tanulás, aminek menete, hogy az adott héber-arámi szöveget olvassuk fel, és lefordítom vagy összefoglalom, majd közösen feldolgozzuk. Van egy magyar nyelvű tanfolyam is szerda esténként, ha lenne rá igény, abból is létrehoznánk egy mindennap tanuló csoportot. A cél ugyanis az – az utazók tanulásának biztosítása mellett -, hogy ne legyen olyan része a Talmudnak, amit nem érintettünk volna.
– Talmud nélkül a zsidóságot nem lehet érteni – mondja Zorándy Sául, az egyik résztvevő -, a Tóra kevés, mert a Talmud háttérinformációkat is ad. Sajnos azonban nem könnyű megérteni, mivel röviden fogalmaz, a bölcsek vitatkoznak benne, és számos szó már nem használatos, vagy nem ugyanazt jelenti, mint a maga korában. Én egy éve járok ide, és megtapasztaltam, hogy egy tudós rabbi segítsége nélkül nem tudnánk elsajátítíítani ezt az anyagot.
– A megértéshez fontos a folyamatosság is, – mondja Oberlander rabbi -, hogy ne maradjon ki egyetlen nap sem a tanulásból. Előző nap szoktam felkészülni a tanulás vezetésére, ha pedig el kell utaznom (pl. vágóhidra vagy egyéb kötelezettségeim miatt), akkor Hurwitz Sholom rabbi szokott helyettesíteni.

Megszakítás