A 19 éves Ori Ansbachert gyilkolta meg brutális módon egy illegálisan izraeli területen tartózkodó arab férfi.

A Jeruzsálemben polgári szolgálatát végző fiatal lány eltűnését barátnői jelentették be csütörtökön. A rendőrség nem sokkal később találta meg holttestét az Éjn Jáel nevű erdős területen, a fővárosi Bibliai Állatkert és Wáládzsá arab falu között. A rendőrök szerint a lányt megerőszakolták és több késszúrással végeztek vele.

A biztonsági erők pénteken már kézre is kerítették az elkövetőt, egy 29 éves, hevroni illetőségű arabot.  A vizsgálat kiderítette, hogy a gyilkos felfegyverkezve hagyta el otthonát, majd Bét Lechem közelében, a biztonsági kerítés egyik megbontott szakaszán jutott izraeli területre. A támadás után Rámállába menekült, ott fogta el a biztonsági szolgálat egyik különlegesen képzett kutyája. A városba hatoló katonai és rendőri egységeket kőzápor fogadta, az összecsapásban több támadó megsérült. Ezt követően a katonaság Hevronba érkezett, és előkészítették a gyilkos házát a lerombolásra. A terrorista nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, a múltban már többször ült börtönben. A rendőrség beszámolója szerint a nyomok cáfolhatatlanul bizonyították az elkövető személyazonosságát, így nincs szükség beismerő vallomásra. A terroristát a Sin Bét titkosszolgálat emberei hallgatják ki, hogy további részleteket tudjanak meg a merényletről. Elítélését követően feltehetően bőséges havi fizetést kap majd a Mahmud Abbasz vezette Palesztin Hatóságtól.

Ori temetésére pénteken, még a szombat beköszönte előtt került sor, otthona közelében, a Jeruzsálemtől délkeletre fekvő Tekoában. Több százan kísérték utolsó útjára. A gyászoló édesanya így szólt a megjelentekhez: „Azt kérem azoktól, akik meghallják a hangomat, hogy tegyenek apró jócselekedeteket, melyekkel fényt hoznak a világba – így tudjuk megőrizni Ori emlékét és az így növekvő fény adhat nekünk vigasztalást. Fontos számunkra, hogy a világ megtudja, ki volt Ori. Ori a fény gyermeke volt, aki oly sok világosságot adott a környezetének” – utalt gyermeke nevére, melynek jelentése: „fényem”.

A letartóztatás pillanata

„Amerre ment, gyógyította az összetört szíveket, akár a barátai, akár a polgári szolgálat keretében rábízott gyermekek, akár teljesen idegen emberek voltak. Gyakran előfordult, hogy beszélgetés közben úgy éreztem: nem a lányommal, hanem a tanítómmal beszélek. Ori megtanított minket arra, hogy csodáljuk a napfelkeltét, a naplementét, a virágzást, a Napot, az esőt, az egész világot.” – tette hozzá.

Szombat este az ország számos pontján tartottak tiltakozó tüntetéseket, többek között Jeruzsálem bejáratánál, ahol a forgalmat is lezárták egy időre, Tel-Avivban, a Rabin téren és a merénylő otthona közelében is, Hevronban. A tüntetők „A nép bosszút követel!” és „A zsidó vér nem szabad préda!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, és a halálbüntetés bevezetését követelték. A demonstrációkon több politikus is megjelent.

Ájelet Sáked igazságügyi miniszter szintén a halálbüntetés kiszabását kérte a katonai ügyészségtől. Arra a feltevésre, mely szerint a támadás talán nem nacionalista, hanem szexuális indíttatású volt, a miniszter a következőt mondta: „Nem titkolhatjuk el az igazságot. Azért ölte meg Orit, mert zsidó volt”. Gilád Erdán, belbiztonsági miniszter ezt fűzte hozzá: „Amikor egy illegálisan Izraelben tartózkodó palesztin meggyilkol egy zsidót Izrael Államban, akkor nem kérdés, hogy terrorcselekményről van szó. Nem számít, hogy a kihallgatáson mit mond és mit nem.”

Náftáli Benet oktatási miniszter is arra biztatta Netánjáhut, hogy a halálbüntetés kiszabását javasolja a katonai bíróságnak. „A terroristák nem félnek. Ezekben a pillanatokban már a következő szörnyű támadást tervezik ellenünk”. Benet élesen kritizálta Izrael elrettentő erejének csorbulását is. „Hallottuk, hogy a katonák már feltérképezték a merénylő házát. Sajnos a legtöbb esetben ezzel véget is ér az eljárás. Hosszú listám van azokról a házakról, melyeket a hadsereg már előkészített a lerombolásra, ám nem történt semmi. A terroristák ráadásul zsíros fizetést kapnak a Palesztin Hatóságtól és Izrael ezt sem képes megakadályozni. Ha nem kezdenek el újra rettegni tőlünk a terroristák, a merényletek folytatódni fognak” – figyelmeztetett a miniszter. „Netánjáhu nyilván a nemzetközi közvélemény rosszallásától tart. Ez nagy hiba.  Ugyan, mi történne, ha néhány európai ország összevonná a szemöldökét?” – tette fel a kérdést Benet.

Ori Ansbacher z”l

Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete felszólította a világszervezetet, hogy ítélje el a brutális merényletet és a Palesztin Hatóság által meghonosított erőszakos kultúrát, mely dicsőíti és jutalmazza a gyilkosokat. „A Biztonsági Tanács hallgatása nem segíti elő a terrorizmus elleni küzdelmet, és hagyja, hogy a gyűlölet hullámai magasra csapjanak. A hallgatás árnyékában a Palesztin Hatóság továbbra is folyósítja a terroristák fizetését és továbbra is erőszakra uszítja az ifjúságot. E folyamat eredménye a 19 éves Ori Ansbacher meggyilkolása is” – jelentette ki.

A Palesztin Hatóság soraiból senki sem ítélte el a merényletet.

zsido.com

Megszakítás