A Palesztin Hatóság több mint 90 milliárd forintnyi „segélyt” utalt át terroristáknak 2017-ben. Ez a teljes költségvetésének 7 százaléka. Eközben a népesség negyede a szegénységi küszön alatt él.

Izrael ismét felszólította a Mahmud Ábász vezette Palesztin Hatóságot, hogy hagyjon fel a terroristák és családjaik pénzügyi támogatásával. Kimutatások szerint 2017-ben a hatóság 1.237 milliárd sékelt (93.2 milliárd Ft), teljes költségvetésének 7%-át utalta át a bebörtönzött vagy megölt terroristák és hozzátartozóik számára. A fogva tartott terroristák 550 millió sékelt (41 milliárd Ft), a megsérült vagy megölt elkövetők családjai 687 millió sékelt (51.75 milliárd Ft) kaptak tavaly.

Fontos megjegyezni, hogy a hatóság bevételeinek jelentős részét a külföldi segélyek teszik ki, így a donorállamok közvetve a terrorizmust is támogatják. Amíg a bűnösök magas fizetést húznak, addig a munkanélküliség 27% feletti, és a népesség egynegyede a szegénységi küszöb alatt él. A Gáza-övezetben még súlyosabb a helyzet: 44%-on áll a munkanélküliség és a családok 80%-a nemzetközi szervezetek segélyeire szorul.

A Védelmi Minisztérium ajánlása szerint mostantól az izraeli kormánynak le kellene vonnia a terrorista fizetések összegét a Palesztin Hatóságnak átutalt pénzből. Izrael a területén engedéllyel dolgozó, de a Palesztin Autonómia településein élő munkások után fizetett járulékokat, illetve vám- és egyéb adóbevételeket utal át a hatóságnak.

A minisztérium a következő módon definiálta a problémásnak tartott kifizetéseket: “Minden olyan összeg, melyet a Palesztin Hatóság fizet ki az izraeliek ellen elkövetett bűncselekmények miatt fogva tartott személyek és családtagjaik számára, történjen az a letartóztatásukkor, fogva tartásuk idején, vagy szabadulásukkor, illetve a megsérült vagy elhalálozott terroristák hozzátartozói számára kifizetett pénz vagy más juttatás.”

Ávigdor Lieberman védelmi miniszter így összegezte a javaslatot: “A Palesztin Hatóság évente egymilliárd sékelt meghaladó összeget utal át a terroristáknak és családjaiknak. Ez további merényletekre buzdít, és további támadásokat tesz lehetővé. A kifizetett összeg nagysága az elkövetett bűncselekmény súlyosságával és a fogva tartás hosszával arányban növekszik. A legnagyobb fizetés a gyilkosságért jár. Ez a rendszer biztosítja a fedezetet az izraeliek elleni terrorcselekményekhez.”

A jelenleg hatályos palesztin szabályozás szerint a kifizetett összegek a következőek: a 3-5 évre ítélt elkövetők havonta 2000 sékelt (150 000 Ft) kapnak, mely megközelíti a Palesztin Hatóság területén élők átlagfizetését. A 20-35 évre ítéltek (többségükben gyilkosok) havi 10 000 sékelt (750 000 Ft) kapnak, mely Izraelben is csinos fizetésnek számít. A házas elkövetők havi 300 sékelt kiegészítést kapnak, melyet gyermekenként még 50 sékellel toldanak meg. A jeruzsálemi lakosok szintén 300, az izraeli állampolgársággal rendelkezők pedig 500 sékel kiegészítést kapnak havonta. Tehát, ha egy izraeli állampolgárságú, házas, három gyermekes arab „sikeres” merényletet követ el, melyért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik, havonta összesen 10 950 sékel (825 000 Ft) üti a markát, élete végéig. Összehasonlításképpen: Az izraeli fizetések medián értéke jelenleg 6 426 sékel.

A törvénytervezetet először a Kneszet jogi bizottsága véleményezi, s ez után kerülhet sor a szavazásra.

zsido.com

Forrás: Arutz7