A. hadnagy álma az volt, hogy az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) különleges egységének, a Sájetet 13-nak legyen a tagja, búvárként. A kommandóhoz végül nem vették fel, ezért a katonai szolgálat keretében a haifai Technion Egyetemen kezdett el ipari mérnöknek tanulni. Közben felajánlották, hogy felvételizzen a légiakadémiára, ahol sikerrel teljesítette az elvárásokat, és néhány év elteltével belőle vált az izraeli légierő első drúz származású navigátora. Példáját követve két másik drúz katona is a légierőhöz készül. Mindannyian egy észak-izraeli drúz falu lakói, ahol az egyik legmagasabb a harci alakulatokhoz csatlakozó fiatalok aránya az országban.

“Nagy választás előtt álltam. Vagy folytatom az egyetemet, vagy belevágok a pilótaképzés hosszadalmas felvételi folyamatába. Végül a repülést választottam, és minden erőmmel azon voltam, hogy megfeleljek a követelményeknek. Felvettek, de nem vadászrepülő, vagy helikopter pilótának, hanem a navigátori képzést ajánlották fel.” – mondta a most 35 éves A. “Úgy éreztem, hogy valami nagyon fontos dolognak lehetek a részese, és itt hozhatom ki magamból a legtöbbet. A légiakadémia különleges élmény volt. Az egyenruha, amit most viselhetek, nagy büszkeséget jelent a számomra és a teljes drúz közösség számára is.” – tette hozzá.

A. otthonról hozta a katonai szolgálat iránti elkötelezettséget. Apja a határőrségnél volt magas rangú tiszt, egyik testvére pedig a katonai hírszerzés igazgatóságán szolgált. A férfi időközben megnősült és három gyermeke született, de a katonai karrier továbbra is fontos a számára. A drúz fiatalokat arra biztatja, hogy kövessék példáját, mert “a hadsereg egyenlő lehetőségeket kínál mindenki számára. Ha bízunk önmagunkban, előttünk sincs lehetetlen”.

A. nyomában jár a navigátori képzését hamarosan befejező G., aki szintén egy drúz falu szülötte. Az ő családjában is fontos a katonai szolgálat. Egyik nagyapja magas állami kitüntetésben részesült az egyiptomi határnál végrehajtott rajtaütésekben való részvételéért az ötvenes években, a másik nagyapja pedig ezredesként szerelt le.

Mindkét drúz katona részt vett azon a futóversenyen, melyet az izraeli hadsereg kötelékében életét vesztett 421 drúz hősi halott emlékére rendeztek. A több ezer futó részvételével megtartott idei esemény Háil Szátáwi és Kámil Snáán nevét viselte. A két drúz határrendész a jeruzsálemi Templom-hegyen lett terrortámadás áldozata idén júliusban.

“A futáson való részvétel nagyszerű módja annak, hogy bárki kifejezze szolidaritását a drúz közösség tagjaival. Ez az egységről és a testvériesességről szól, és a közöttünk és az Izrael Állam között létező, megbonthatatlan szövetséget jelképezi.” – mondta Muáfák Tárik sejk, az izraeli drúzok spirituális vezetője.

A versenyen magas rangú drúz tisztek is részt vett: a Patriot rakétavédelmi rendszer parancsnoka, az Ofek műholdas felderítő részleg fejlesztési vezetője, a technikai egységek képzési parancsnoka és légierő egyik főmérnöke. Természetesen A. is a futók között volt.

“Nagyon fontos számomra ez a rendezvény, mert jól kifejezi a drúzok és Izrael kapcsolatát. Testvérek vagyunk és ennek meg kellene jelennie az élet más aspektusaiban is, például az oktatásban, az egyetemeken, és a munkahelyeken is. Ezeken a területeken még sok a tennivaló.” – mondta A.

zsido.com

Forrás: Ynet