Aki csak él és mozog a technológiai iparnak ebben a szegmensében, azon dolgozik, hogy a szén-dioxid intenzív energia előállítást egyre inkább kiváltsa. Az egyik lehetséges út a hidrogén felhasználása, aminek előállítása lehetséges különféle hulladékokból is – derül ki az israel21c.org cikkéből. Egy izraeli-svéd-lengyel vállalkozásnak, a Boson Energy-nek a célja, hogy felgyorsítsa a fosszilis tüzelőanyagokról való folyamatos átállást.

„Ma a hulladékot haszontalannak tekintik az éghajlatváltozás és a gazdaság szempontjából. A biomassza és más hulladékok azonban kihasználatlan forrásai a hidrogénnek”

– magyarázza Jan Grimbrandt a cég vezetője. Egy tonna hulladék, ami most szemétlerakóba kerül, helyettesíthet öt és fél hordó nyersolajat – hívja fel rá a figyelmet a szakember. Ám, egyelőre ezt nem olyan egyszerű megvalósítani.

A technológia – amelyet Izraelben találtak ki és Boson Energy fejleszti tovább – folyamatosan hidrogént nyer nem újrahasznosítható hulladékból és biomasszából. A visszamaradó hamut felhasználható üvegszerű anyaggá olvasztják, így semmi nem megy veszendőbe.

„Az eljárás minden egyes tonna kezelt hulladékból egy tonna szén-dioxidot is megköt, ami a hulladék lerakásához vagy elégetéséhez képest negatív szén-dioxid lábnyomot eredményez”

– mondja Grimbrandt.

A hidrogén vonzó energiahordozó, amely különféle, könnyen hozzáférhető erőforrásokból, többek között megújuló energiából is előállítható. A hidrogén üzemanyagcellából származó egyetlen kibocsátás a vízgőz és a meleg levegő.

Ahogy egyre több fogyasztó vásárol elektromos járművet, úgy nőnek az aggodalmak, hogy a villamosenergia-hálózat nem tudja kezelni a megnövekedő fogyasztást. A Boson célja, hogy levegye a terhet a hálózatról.

Fotó: Antoine GIRET on Unsplash