A Tett és Védelem Alapitvány értetlenül áll a nemzeti ünnep alkalmából,  szélsőséges megnyilvánulásaikról ismert személyiségek magas állami kitüntetése előtt.

 Balog Zoltán Nemzeti Erőforrás miniszter Táncsics Mihály-díjat adott át Szaniszló Ferencnek, az Echo TV műsorvezetőjének, aki több alkalommal szélsőségesen rasszista, gyűlöletkeltő és zsidóellenes kijelentéseket tett műsorában, amiért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is birsággal sújtotta a tv-csatornát.

 

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje díjban részesült Bakay Kornél régész-tanár, aki 2003-ban Kőszegen Horthy Miklós katonái és Szálasi Ferenc nyilasai címmel rendezett történelmi és tudományos álca mögé bújtatott, Szálasi Ferencnek emléket állító kiállítást. Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Petrás János, a Kárpátia zenekar basszusgitárosa és énekese. Többek között a zenekara jegyezte a már betiltott Magyar Gárda indulóját.

A zsidó közösséggel szembeni jogsérelmek elleni fellépésre létrejött Tett és Védelem Alapítvány az utóbbi időben több alkalommal felhívta a figyelmet a közbeszéd minőségének romlására. Az elmúlt években exponenciálisan nőtt a szélsőséges megnyilvánulások száma, a mostani díjazottak kapcsán is több alkalommal felvetődött a kirekesztő, közösségek érzékenységét durván sértő kijelentések elleni fellépés szükségessége. Díjazásukkal a díj által közvetíteni szándékozott értékek devalválódnak, fontosságuk veszít jelentőségéből, csorbítva ezzel a többi díjazott érdemeit is. 

 

– Írják közleményükben: www.tev.hu 

Megszakítás