Az Echo Tv műsorvezetője rendkívüli adásban jelentette be, hogy Balog Zoltán miniszter kérésének eleget téve, visszaadja a tőle kapott Táncsics-díjat. Szaniszló Ferenc értelmezésében ő nem rasszista, hanem a globális háttérhatalom áldozata, akit az USA és Izrael nyomására kivégeztek.

Szaniszló Ferenc, az Echo Tv Világ-panoráma rendkívüli adásában válaszolt Balog Zoltán miniszter kérésére, hogy adja vissza  a múlt csütörtökön kapott Táncsics-díját.

Szaniszló visszaemlékezéssel indított. Megtudhattuk, hogy régen a Szovjetunió, ma az Egyesült Államok jelenti őt fel. Sérelmeit sorolva említést tett arról, hogy eltiltották a műsorvezetéstől az első MSZP–SZDSZ-kormány idején, és kijelentette, most aljasul megtagadták azok, akik mellett akkoriban kiállt.

2002-ben visszajöttek a „szocik és a liberók", mondta. „Én háborúban edződtem", tette hozzá, hogy ezután is távoznia kellett a köztévétől, majd Chrudinák Alajost méltatta. Elmesélte, hogyan került a Duna tévéhez, hogyan próbálták cenzúrázni, hogy sikerült a "beszervezések" elől kitérnie, miként került a Metro újsághoz a liberális túlsúlyban lévő közírók közé, holott a „népbutítás" már zajlott. A műsor tizedik percében még mindig nem derült ki, hogy visszaadja-e, csak azt hajtogatta, mennyire cenzúrázták, és hány cikkét dobták vissza az elmúlt években.

A kitüntetésről szólva kijelentette: „Én voltam a legjobban meglepve, főleg a bizottsági balhé után". „A miniszter átadta, kedves mosollyal, aztán néhány óra múlva visszavonta". „Szemenszedett hazugsággal, önkényes kiragadással sikerült félrevezetni minisztert, kormányokat. Amiket nekem tulajdonítottak, azok nem igazak, alattomos hazugságra alapozódnak. Nézzék vissza a műsoraimat. Kiállok Palesztina mellett, ahogy kiáll Obama is. Igaz, hogy lelepleztem szeptember 11-et, a Kennedy-gyilkosságot, Diana-gyilkosságot, ez fáj nekik", sorolta. Szerinte a cél megfélemlíteni azokat, akik leleplezik az uzsorahatalmat. Felháborodott, hogy egy fideszes EP-képviselő leelmebetegezte, ahogy a sztálini időszakban bélyegezték meg a másképpen gondolkodókat.

Örülhet az USA és Izrael nagykövete, legyőzték őt és a Táncsics-díját, mondta. „Ennyire félnek tőlem, a Világ-panorámától, az Echo tévétől?", kérdezte.

„Én vagyok náci, én vagyok fasiszta, én irtom a gázai szerencsétleneket, én vagyok rasszista, én nem engedtem, hogy Obama szülei összeházasodjanak az USA-ban?!" – firtatta. „Mitől félnek? Egy kis magyar csatorna műsorvezetőjéről van szó. Még az ENSZ-ben is vitát akarnak nyitni az én Táncsics-díjamól. Ez a pusztuló világrend önlelepleződése. A világgal tudatták, hogy van egy kis csatorna, egy kis műsor, ami ellen a háttérhatalom kénytelen összefogni. Nem tetszik a másságom?!”

„Ütközetet vesztettünk, de a hadjárat a miénk lesz. Hazánk megfojtása árán nekem a Táncsics-díj nem kell. Visszaadom azoknak, akik méltatlannak találtattak arra, hogy engem méltónak találjanak" – fejezte be a műsorvezető.

Szaniszló március 14-én kapta meg az újságírók számára adományozható állami kitüntetést, a Táncsics-díjat. A díjátadás után számos újság, többek között az Index is közölt összefoglalót Szaniszló jelenlegi – antiszemita és romaellenes – munkásságából, ami addig nem jutott el a kitüntetést adományozó miniszterhez. Mások azonban jobban ismerték a nemzetközi összeesküvés-elméletekből, fajgyűlöletből összegyúrt nézeteit, így számos jogvédő szervezet és politikai párt tiltakozott a díjazott személye ellen.

Balog még az nap bejelentette: megbánta, hogy az újságírót kitüntette, mert „az újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól” nem volt tudomása. Balog akkor még úgy vélekedett, hogy a sajnálkozásnál többet azonban nem tehet az ügyben, a díjat ugyanis nem lehet visszakérni.

A folyamatos hazai és nemzetközi tiltakozások miatt azonban ezt a kijelentését is felülbírálta, és március 19-én, kedden nyílt levélben még megkérte Szaniszló Ferencet, adja vissza a Táncsics- díjat: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított. A döntés meghozatalát követően értesültem azokról, az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel." Balog Zoltán azt írta: „Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében."

Index.hu

Megszakítás