2018. június 18-án folytatódtak a műhelybeszélgetések az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Transznacionális Együttműködések Pályázat keretében. A második alkalom helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának székháza, a téma pedig az adománygyűjtés volt.

Az adomány a civil szervezetnek – a létesítő okiratban rögzített célokra – ellenszolgáltatás nélkül juttatott eszköz, illetve nyújtott szolgáltatás, ahogy ezt az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényben olvashatjuk. A civil szervezetek, egyházak és egyéb gazdasági vagy állami intézmények esetében azonban az adományozással összefüggésben előfordulhatnak eltérések.

A legutóbbi műhelybeszélgetésen éppen erre voltak a szervezők kíváncsiak, azaz milyen gyakorlataik vannak Miskolc és környékén a különböző szervezeteknek, gazdasági és társadalmi szereplőknek.

Szilágyi Nóra (CEDEK, vezető) Az adományozásról – Általános gyakorlatok és sikeres kampányok az online és offline térben címmel tartotta meg előadását, melyben az adományozás általános ismérvei mellett izgalmas beszámolót tartott szervezete e tevékenységéről, szakmai kihívásairól.

Képes Norbert a Térerő Közösségi Alapítvány kuratóriumi elnöke a közösségi alapítványokról – a cselekvés új intézményeiről beszélt, amely Miskolc városának esetében friss, néhány éves kezdeményezés. Az előadás az adománygyűjtés új megközelítését mutatta be: a közösségi célú gyűjtést, különböző civil szervezetek bevonásával, együttműködésével.

A harmadik előadást Kun Aliz tartotta meg. A Berettyóújfaluban működő Igazgyöngy Alapítvány adománygyűjtési koordinátora bemutatta az alapítványt, annak széleskörű működését. Elmondta, hogy az adománygyűjtési módszereik speciálisak, sokrétűek, melyet folyamatosan fejlesztenek.

Az előadások sorát Gál Dávid a Baptista Szeretetszolgálat, ügyvezető igazgatója zárta, aki 22 év tapasztalatait osztotta meg az adománygyűjtés vonatkozásában. A Baptista Szeretetszolgálat professzionális szervezetként működik Magyarországon, hazai tevékenysége mellett komoly nemzetközi kapcsolatokat is ápol. Az adománygyűjtés területén számos kezdeményezést mutattak be, melyek évtizedek óta működnek.

Az előadások után a kerekasztal beszélgetés arra adott lehetőséget, hogy az adománygyűjtés jelenkori problémáit és a dilemmákat, a jó gyakorlatokat, valamint az ezzel kapcsolatban felmerülő társadalmi kérdéseket megbeszélhessék a résztvevők.

 

 

 

 

 

Megszakítás