Arszenyij Malevszkij és családja elmenekült Ukrajnából, amikor az orosz erők elérték Odessza külvárosát, ahol addig éltek. A család több mint két hete érkezett Izraelbe, a kisfiút jelenleg a tel-avivi Sourasky Medical Center gyermekkórházában kezelik. Ha megkérdezik tőle, mi szeretne lenni, ha felnő, azt válaszolja: „Superman!”

Arszenyij egy olyan betegséggel küzd, amelyet az orvosok hazájában nem tudtak pontosan diagnosztizálni. Szörnyű gyomorfájdalmak és súlyos görcsök gyötrik, valamint neurológiai problémái is vannak. A doktorok egy sor vizsgálatot végeznek rajta, hogy felmérjék állapotát – írja az israelhayom.com.

Arszenyij édesapja az izraeli mágnás, Idan Ofer nemzetközi hajózási cégénél kapitány. Ofernek köszönhető, hogy a fiú és családja 600 másik menekülttel együtt ki tudott jutni Ukrajnából. Amikor kitört a háború a milliárdos üzletember elhatározta, hogy megmenti alkalmazottai és azok rokonai életét.

A Malevszkij család Románián keresztül jutott el a várnai kikötőbe, ahol Ofer több száz lakást bérelt ki.

„Az út során Arszenyij végig vonaglott a fájdalomtól, nem volt gyógyszerünk. Csak vitaminokat tudtunk neki adni”

– idézi fel a szörnyű emlékeket édesanyja.

Idan Ofer és felesége Várnában találkozott velük, az asszony azonnal észrevette milyen rossz állapotban van a gyerek, másnap repülőgépre tették a családot és Izraelbe vitették, hogy megfelelő ellátást kapjon.

 

Fotó: Esteban Lopez on Unsplash

Megszakítás