Rochel Leah Katz New York egyik legjobb esküvői ruhaszalonjában bebizonyította, hogy a vallási előírások összeegyeztethetőek a divattal. Ha kell jiddisül, vagy éppen héberül segíti a menyasszonyokat abban, hogy valóra váljanak álmaik.

Amikor Rochel Leah Katz, a legendás New York-i esküvői ruhaszalon, a Kleinfeld tanácsadója 16 éve megkapta az állását, úgy gondolta, az csak átmeneti lesz. Katz-nak nem volt semmilyen divatszakmával kapcsolatos végzettsége, és semmi köze nem volt az esküvői ruhákhoz.

A brooklyn-i ortodox zsidó közösségben, azonban mindenki úgy ismerte, mint akit a mennyasszonynak érdemes magával vinnie, ha ruhaanyagot választ vagy a varrónővel találkozik. Amikor 1999-ben a mostani tulajdonosok megvették az akkor nem túl jól működő szalont, egy befektető és a közös barátok javasolták, hogy vegyék fel Katz-ot, hogy ő foglalkozzon a vallásos ügyfelekkel. Nem csak a stílushoz volt érzéke, de tudta, hogyan egyeztesse össze a vallási előírásokat az esküvői ruha kinézetével. 16 év alatt sok száz menyasszonynak segített abban, hogy betarthassák az előírásokat.

kleinfeld_belso_kep

Olyan ez a kedves, halk szavú asszony, mintha az ember a kedvenc nagynénjéhez jönne látogatóba – mondják a megrendelők. Mindenkinél többet tud a legújabb trendekről, fűzőkről, csipkékről és fejdíszekről. A ruhákat 4 ezer és 7 ezer dollár közötti áron lehet megvásárolni .

Rochel Leah Katz a legkülönbözőbb hátterű nőkkel foglalkozott, de a többségük most is ortodox zsidó. Beszél héberül és jiddisül is, ismeri a cniut előírásait, az illendő öltözködés szabályait. Katz a racked.com írásában mesél a hászid közösség speciális igényeiről, például az arcot teljesen elrejtő fátyolról és más öltözködési előírásokról is. Szabadidejében zsidó filozófiát tanít a helyi ortodox középiskolában és hasonló dolgokról beszél mindkét helyen: önbecsülés, kapcsolatok, önismeret és más fontos dolgok, amikkel egy egészséges felnőttnek tisztában kell lennie. Ha mindez nem lenne elég, az elfoglalt tanácsadó mormon menyasszonyokkal is foglalkozik, akik legtöbbször egyenesen Salt Lake Cityből repülnek hozzá. Katz az ő speciális előírásaikat is jól ismeri és alkalmazza.

Természetesen nem mindig egyszerű az együttműködés a menyasszonyokkal, de Rochel Leah Katz úgy érzi, neki ez a küldetése.