Halomba hordott és betemetett sírköveket tártak fel a lengyelországi Białystok egykori zsidó temetőjének közelében. A Bagnowka temető falain kívül összesen 120 darab, a XIX. század elejéről és közepéről származó sírkő került elő – írja a Jewish Heritage Europe.

Erről egy Facebook-bejegyzésben számolt be a temető vezető kutatója Dr. Heidi M. Szpek, a Central Washington University nyugalmazott professzora, a bagnowkáról szóló könyv szerzője.

A legrégebbi sírkő 1809-ből származik, a felirata szerint Ráhel, Jichák lánya nyugodott alatta.

A munkát az amerikai székhelyű Białystok Cemetery Restoration Project finanszírozza és felügyeli, amely 2016 óta végez kutatási és helyreállítási munkálatokat Bagnowkában. Az ásatást önkormányzati munkások végzik a helyi hatóságok és a lengyel főrabbi hivatalának engedélyével. Az előkerült köveket mind a temető területére szállítják.

 

 

 

A kutató szerint a sírkövek összességében jó állapotban maradtak meg a föld alatt, némelyiken klasszikus helyi népművészeti motívumok is felfedezhetőek. Dr. Szpek néhány sírfelirat fordítását is elkészítette és elkezdte összeállítani az elhunytak névsorát. A területet az 1960-as években, a II. világháború utáni kommunista rendszer alatt rombolták le és városi parkká alakították át. a felszámolt sírköveket egy helyre hordták, egy domb jött létre belőlük, amit földdel fedtek be.