A volt republikánus kormányzó szerint abban az országban, amely legyőzte Hitlert, nincs helye a nácik zászlójának.

A Terminátor megint üzent Trumpnak. Pár nappal azután, hogy a Facebookon közétett bejegyzésében egyértelműen elítélte a rasszizmust, az antiszemitizmust és a faji felsőbbrendűség eszméjét, Schwarzenegger most az amerikai elnök kedvenc felületén, a Twitteren közétett videóban foglalt állást a neonáci nézetekkel és az azokra adandó megfelelő válasszal kapcsolatban.

Szemben a Facebookon megjelentett véleményével, amelyben nem szólította meg közvetlenül az elnököt, ezúttal Schwarzenegger már közvetlenül neki címezte üzenetét, élesen bírálva Trump egyensúlyozó és relativizáló beszédmódját. A volt kormányzó leszögezte, az elnöknek morális kötelessége, hogy egyértelműen beszéljen a gyűlöletet és a rasszizmus elítéléséről. „Amikor valaki olyan zászló alatt vonul, amely emberek millióinak lemészárlását szimbolizálja, akkor az éremnek nincs két oldala” – jelentette ki a volt kormányzó utalva arra, hogy Trump az erőszak elszabadulásáért az ellentüntetőket is többször felelőssé tette. Schwarzenegger éppen ellenkezően gondolja: azt állítja, hogy a gyűlölet dühös hangját csak úgy lehet legyőzni, ha az ésszerűség hangja még hangosabb.

Videójának ezen a pontján megismerhetjük Schwarzeneggert a beszédírót, aki felajánlja segítségét Trumpnak, ha nem tudná ilyen helyzetben mit kell mondania: „Mint az Egyesült Államok elnöke és mint republikánus politikus visszautasítom a fehér felsőbbrendűség híveinek támogatását. Abban az országban, amely legyőzte Hitlert, nincs helye a nácik zászlójának.”

Schwarzeneggert a neonácikat is megszólította: „A hőseitek vesztesek, ti egy vesztes ügyet támogattok. Higgyetek nekem, én ismertem az eredeti nácikat. 1947-ben születtem Ausztriában, nem sokkal a második világháború után. Gyerekkoromban megtört emberek vettek körül, olyan emberek, akik sebesülésekkel és bűntudattal tértek vissza a háborúból. Ezeket az embereket egy vesztes ideológia vezette félre. Azt tudom mondani nektek, hogy az általatok idealizált eszme miatt aztán az egész életükben szégyenben éltek.”

Schwarzenegger azt javasolja a neonáciknak, hogy tanuljanak, fejlődjenek, értsék meg, hogy minden ember egyenlő értékekkel születik. „Érezzétek magatokat szerencsésnek, hogy olyan országban éltek, amelyben minden jogotok megvan arra, hogy rémes dolgokat mondjatok. De gondoljatok bele, ezt a lehetőséget akár jóra is használhatnátok.”

A volt kormányzó úgy látja, hogy a gyűlöletet csak akkor lehet legyőzni, ha szembeszállunk vele. Ezért a mostani videó üzenetében megismételte korábbi bejelentését, miszerint a gyűlölet elleni harc érdekében pénzt adományozott a Simon Wiesenthal Centernek, melynek nácivadász alapítóját barátjának nevezhette, és arra kér mindenkit, hogy támogassa az általa legszimpatikusabbnak tartott szervezetet, amely ezért a célért küzd.

Mostanáig Schwarzenegger videóját több mint 163 ezren lájkolták és több mint 110 ezren osztották meg.

zsido.com