Az elmúlt napok erőszakos eseményeire reagálva a volt kormányzó határozottan elítélte a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűség eszméjét. Schwarzenegger bejelentette, hogy 100 ezer dolláros adományt küld a Simon Wiesenthal Központnak, hogy segítse a gyűlölködés elleni küzdelmet.

Az amerikai Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki, miután a szélsőjobboldali szervezetek felvonulása elleni tiltakozás rasszista indítékú merénylethez vezetett. Az elszabadult erőszakot elítélve Arnold Schwarzenegger a Facebookon állt ki a tolerancia mellett. „Nincs fehér Amerika – csak Amerikai Egyesült Államok” – írta.

Kalifornia volt kormányzója arra kérte az embereket, hogy válasszanak ki maguknak egy olyan szervezetet, amely a tolerancia terjesztéséért és a gyűlölet visszaszorításáért küzd, és támogassák adományaikkal. Posztjában bejelentette, hogy a maga részéről 100 ezer dollárt adományoz a Simon Wiesenthal Központnak, melynek nácivadász alapítóját a barátjának nevezte. A szervezet részéről Marvin Hier rabbi arról biztosította a színészt, hogy a pénzt oktatási célra fordítják majd.

Íme Schwarzenegger írása a hvg.hu fordításában:

“Elszörnyedtem a Charlottesville-ben masírozó nácik és fehérfelsőbbrendűség-hívők láttán, és mélyen elszomorított, hogy egy belföldi terrorista vette el egy ártatlan ember életét. Heather Heyer, valamint Cullen hadnagy és Bates rendőr családja jár a fejemben, imádkozom értük. Miközben az úgynevezett ‘fehér nacionalisták’ szerencsésnek érezhetik magukat, amiért olyan országban élnek, ahol joguk van szörnyű, helytelen, gyűlölködő nézeteiket hangoztatni, nekünk, többieknek azért kell felemelni a hangunkat és mozgósítani erőforrásainkat, hogy elítéljük a gyűlöletet, és minden lehetőséget megragadjunk a tolerancia terjesztésére.

Üzenetem a számukra egyszerű: nem fogtok győzni. A mi hangunk erősebb. Nincs fehér Amerika – csak Amerikai Egyesült Államok.

Ti sem gyűlölettel a fejetekben jöttetek világra – változhattok, növekedhettek, fejlődhettek, és ajánlom is, hogy kezdjétek el mielőbb.

Ma 100 ezer dollárt küldök egy olyan szervezetnek, amely a gyűlölködés ellen küzd, és amellyel évtizedeken át dolgoztam – ez a Simon Wiesenthal Központ. Ez a szervezet egy olyan csodálatos nácivadász után kapta a nevét, akit volt szerencsém a barátomnak tudni. Beszéltem az alapítóval, Marvin Hier rabbival, így tudom, hogy adományomat a tolerancia terjesztésére, a gyűlölködés megállítására használják majd Amerika-szerte az oktatásban, az utcákon és az interneten.

Az az álmom, hogy mindannyian csatlakoztok hozzám: kiválasztotok egy számotokra szimpatikus, gyűlölet ellen küzdő szervezetet, és így vagy úgy támogatjátok.

Együtt erősebbek vagyunk, mint a gyűlölet, amit a múlt hétvégén tapasztalhattunk”.

A republikánusokhoz tartozó volt kaliforniai kormányzó határozott fellépése nyilvánvalóan egyfajta válasz arra is, hogy Trump csak hosszas hezitálás után volt hajlandó a Charlottesville-ben elszabadult erőszakért egyértelműen a szélsőjobboldali és rasszista eszmék hirdetőit felelőssé tenni. A késlekedés miatt az elnököt mind a demokraták, mind a republikánusok részéről erősen bírálták, és az ipari tanácsadó testületének több tagja is távozott a testületből.