Péntek este köszönt be peszách hét-, Izraelen kívül nyolcnapos ünnepe. Az ünnep jellegzetessége a kovásztalan kenyér, vagyis a macesz. Joel és Saul ezen a héten az egykor a Templom-hegyen elfogyasztott széder esti lakoma három fogását mutatja be, ezek: peszách (áldozati bárány), macesz és máror (keserűfű, torma), majd egy autentikus kézi maceszsütő üzembe vezetik a nézőket a már korábban bemutatott Bét-Élbe, hogy megismertessék Önöket a maceszsütés rejtelmeivel.

Amikor egy ünnep szombatra esik, akkor azon a héten nem a soron következő hetiszakaszt olvassák fel a Tórából, hanem egy olyan részletet, amely az adott ünnepnaphoz kapcsolódik. Ez többnyire megtalálható az aktuális ünnepre készített máchzorban, vagyis ünnepi imakönyvben. Ezért sem ezen a szombaton, sem pedig a következőn nem olvasnak fel hetiszakaszt Izraelen kívül. Miért fontos ez a kitétel? Azért, mert a követező szombat Izraelben már nem ünnepnap, hanem iszru chág – az ünnepet követő nap, vagyis a soron következő Ácháréj mot hetiszakaszt olvassák. Ezért a következő hét szombatjától kezdve Izraelben néhány hónapig egy szakasszal előbbre járnak a tóraolvasásban, mint a diaszpórában.

Saul és Joel, bár Izraelben él, a videókban a diaszpóra szerinti olvasást követi majd, annak megfelelően, amit az Izraelen kívüli nézők hallgatnak a zsinagógában. Emiatt a következő héten nem jelentkeznek filmmel, de két hét múlva az ünnep után feltöltődve folytatják a sorozatot.

A peszáchi előkészületekről szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Peszách פסח

No Description

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

Hetiszakasz: nincs.  Ünnepi tóraolvasás: 2Mózes 12:21-51, 4Mózes 28:16-25

Háftárá: Jehosuá 3:5-7, 5:26:1

Ünnepi gyertyagyújtás időpontja Budapesten (pénteken): 19:20

 Ünnepi gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben (pénteken): 18:35

A szombati és ünnepi gyertyagyújtás szövege:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת ושל יום טוב..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát vesel jom tov.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat és az ünnep fényét!

A gyertyagyújtásra mondott áldás után a „Sehechejánu” áldást is elmondjuk. Az ünnep második estéjének fényeit csak a szombat kimenetele után szabad meggyújtani. Az áldás szövege:

 

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמָן הַזֶּה.

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, sehchejánu vekijemánu vehigijánu lázmán háze.

Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki életben tartott, megőrzött minket, és engedte nekünk megérni ezt a mai napot.

 

Az ünnep kimenetele Budapesten (vasárnap este): 20:31

 Az ünnep kimenetele Jeruzsálemben (szombat este): 19:49

zsido.com

Megszakítás