Mózes negyedik könyvének második hetiszakasza az egész Tóra leghosszabb hetiszakasza.

A szakaszt a szentélyszolgálat témaköre foglalja keretbe: legelőször beszél a Lévi törzs tagjainak egyes feladatairól a sátorszentéllyel kapcsolatban, legvégül pedig részletesen felsorolja, hogy melyik törzs milyen ajándékot, illetve milyen áldozatot vitt a felavatott Szentélybe. A kettő között szó esik arról, hogy a tisztátalanoknak a táboron kívül van a helye, majd részletesen értesülünk arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy férfi a feleségét házasságtöréssel gyanúsítja. Ebből a részből vonják le egyébként bölcseink azt a tórai micvát, hogy a férjezett asszonyoknak el kell takarniuk a hajukat.

Még két fontos témakör van a hetiszakaszban, és Joel és Saul ezt a kettőt fejti ki részletesen e heti kisfilmjében. Érdekességeket mesélnek a papi áldás néhány sorával kapcsolatban; ezt az ősi szöveget a mai napig elmondják a kohénok a zsinagógában, illetve az apa gyermekei megáldásakor. A másik tematika a názirok témaköre. A názirok fogadalmat tesznek Istennek, akikre számos szabály vonatkozik, többek nem vágják a hajukat és nem fogyasztanak alkoholt, illetve szőlőt semmilyen formában. Ehhez a témakörhöz kapcsolódik a tóraolvasás után felolvasott prófétai szakasz, mely a Bírák könyvéből származik, és Simson (Sámson) születésének történetét meséli el, aki maga is názir volt. Simson és családja a Bét Semeshez közeli Corában élt, és ott is van eltemetve:

„És lementek testvérei és atyjának egész háza, fölvették őt, fölmentek és eltemették őt Corá és Estáol között, atyjának Mánoáchnak sírjában.” (Bírák 16:31)

Joel és Saul újabb tehát ezen a héten ismét a prófétai szakaszhoz kapcsolódó bibliai tájra, Tel Corába kalauzolja a nézőket, élővé téve számukra az Izrael-szerte tapinthatóan jelen levő zsidó történelmet.

A Nászó hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg.

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Nászó (M.IV. 4:21-7:89)

Háftárá: Bírák 13:2-25

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:24

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:11

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:40

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:28

zsido.com

Megszakítás