Hetiszakaszunk legfontosabb témái a különféle áldozatok: kategóriáik, összetételük, a bemutatás módja, illetve az elfogyasztásuk, emellett a kohénok, vagyis a papok felszentelése, és néhány kósersági törvény: a vérfogyasztás, bizonyos zsírok és az elhullott állatok fogyasztásának tilalma. A prófétai szakasz is az áldozatokhoz kapcsolódik, és Jirmijáhu (Jeremiás) könyvéből származik.

Joel és Saul ezen a héten a Jeruzsálemtől nem messze fekvő Ánátotból jelentkezik, arról a településről, amelynek ókori elődjében Jirmijáhu próféta lakott. A bibliai tájjal a hátuk mögött mesélnek az áldozatokról, a kohénokról és a háftáráról is. Természetesen a szerda este kezdődő purim ünnepéről is szólnak: bemutatnak egy igazi, kézzel írott megilát, és eljátszanak egy talmudi történetet is, hogy figyelmeztessenek a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire. Tartsanak velük!

Chág száméách – boldog purimot!

A Cáv hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Cáv (M.III. 6:1-8:36)

Háftárá: Jirmijáhu 7:21-28, 9:22-23

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:40

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 17:16

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 18:46

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 18:29

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287