Hetiszakaszunk a bővelkedik történetekben és örök érvényű üzenetekben. Mivel a szakasz első része a menóráról szól, Joel és Saul ezen a héten a Kneszet, az izraeli parlament épülete előtt álló, művészi kialakítású menórához kalauzolják nézőiket.

Az ikrek mesélnek a menóráról, a Szentélyben álló hétágú lámpásról, és szólnak a nemrégiben ünnepelt peszách seniről, a második peszáchról is (többek között itt olvashatnak erről részletesen), az egyetlen, ember által indítványozott micváról. A lubavicsi rebbe különösen fontosnak tartotta ezt a jeles napot és az üzenetét: Nincs elveszett ügy, mindig van lehetőség a helyzet kijavítására és az újrakezdésre, ahogyan azok is bemutathatták a peszách-áldozatot egy hónappal később, akik a valódi peszách alkalmával rituális tisztátalanságuk, vagy távollétük miatt nem tudták azt bemutatni a Szentélyben.

A Beháálotchá további részei arról mesélnek, hogy a nép elégedetlenkedett, és húst követelt, Isten pedig megadta nekik, ám rengetegen mohóságuk áldozatai lettek. Egy további sajnálatos eseményről is hírt kapunk, Mirjám prófétanő, Mózes nővére megkapja a korábban itt már bemutatott cáráátot, mely amiatt sújtotta őt, mert Mózesről pletykált. A nép addig nem indul tovább, míg el nem telik az az időszak, amit a táboron kívül, elkülönítve kell emiatt töltenie.

Az e heti film helyszínének különleges aktualitást ad a fent említett, a Kneszet épülete előtt álló, domborművekkel borított bronz menóra, Benno Elkan izraeli művész alkotása, melynek egyik felirata éppen a Behálotchá szakasz után felolvasott prófétai részből származik, Zechárjá (Zakariás) könyvéből:

Nem hatalommal, sem nem erővel, hanem az én szellememmel, mondja az Örökkévaló, a seregek Ura. (Zechárjá 4:6)

A Beháálotchá hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Beháálotchá (M.IV. 8: 1-12:16)

Háftárá: Zechárjá 2:14-4:7

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:26

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:08

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:48

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:30

 

zsido.com

Megszakítás