Elérkeztünk a Tóra harmadik könyvének utolsó szakaszához, melyet sokszor a megelőző, Behár címet viselő hetiszakasszal együtt olvasnak fel. A Bechukotáj szakasz elsősorban arról beszél, hogy milyen jutalmak és büntetések várnak Izrael népére abban az esetben, ha betartják a parancsolatokat, vagy ha ennek éppen ellenkezőjét teszik. A Talmud bölcsei szerint az igazi jutalmat, illetve a valódi büntetést nem ezen a világon (héberül: olám háze) kapjuk meg, hanem csak az eljövendő világban, melyet héberül olám hábának neveznek. Miért van akkor szükség arra, hogy a Tóra jó termést, békét és biztonságot ígérjen a zsidó népnek arra az esetre, ha a Tórát követik és aszályt, éhínséget, betegségeket akkor, ha nem tartják be az isteni parancsolatokat? Miért nem hagyja ezt az eljövendő világra, miért van szükség arra, hogy evilági következmények ígérjen a Tóra? Bölcseink sokszor és sok helyen tárgyalták e kérdést. Saul és Joel a Rámbám (Maimonidész) magyarázatát meséli el a nézőknek.

Hozzátehetjük ehhez a lubavicsi rebbe magyarázatát is: a Tórában foglalt micvák olyanok, akár a természeti törvények, vagyis a parancsolatok áthágása ugyanolyan természetességgel hozza magával a büntetést, mint ahogyan a tűz megéget, ha hozzáérünk.

Joel és Saul ezen a héten a Gilboá-hegyhez közel fekvő Gán háSlosába látogatott el, ahol többek között egy különlegesen tiszta, halakban gazdag, édes vizű, természetes tórendszer és népszerű kirándulóhely található. Ennek aktualitását a tóraadás ünnepe előtt nem sokkal, a harmadik könyv befejezésekor az adja, hogy a Tórát bölcseink vízhez hasonlítják, az igaz embert pedig halakhoz. Tartsanak velük ebben a részben is, és ha lehetőségük nyílik rá, látogassanak el Önök is e csodálatos és frissítő helyszínre!

Cházák, cházák venitcházek!

A Bechukotáj hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Bechukotáj (M.III. 26:3-27:34)

Háftárá: Jirmijá 16:1917:14

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:13

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:04

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:33

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:21