Elkezdtük a Tóra negyedik könyvének olvasását! Az első szakasz címe Bámidbár (A sivatagban), erről kapta a negyedik könyv is a héber nevét, ahogyan azt már korábban is láttuk, hogy minden tórai könyv az első hetiszakaszának nevét viseli. Joel és Saul azt is elmeséli ezen a héten, hogy miért nevezik ezt a könyvet sok más nyelven, köztük magyarul is, Számok könyvének.

Joel és Saul ezen a héten egy Gus Ecionban található, ősi alapokon álló modern településre, Efrátra látogatott. A filmből az is kiderül, hogy mi a kapcsolat Efrát és a hamarosan, rögtön a szombat kimenetelével ránk köszöntő ünnep, az év harmadik zarándokünnepe, sávuot között. Ezenkívül a tóraadás ünnepébe is bepillantást nyerhetünk a segítségükkel, és tanulhatunk az ünnepen felolvasott Rút könyvéről.

A lubavicsi rebbe számtalan esetben hangsúlyozta, hogy a zsidóknak, legyen szó férfiakról, vagy nőkről, felnőttekről, vagy gyerekekről, nagyon fontos, hogy a tóraadás ünnepén meghallgassák a tízparancsolat felolvasását. Erre ösztönözzünk olvasóinkat is, és ehhez ajánljuk egy korábbi filmünket, melyben Saul és Joel a Jitró hetiszakaszról mesél, melyben a tízparancsolat leírása található, valamint egy másikat, a Mispátim hetiszakaszról, melyből megtudhatják, hogy néztek ki valójában a kőtáblák.

A Bámidbár hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Bámidbár (M.IV. 1:1-4:20)

Háftárá: Hoseá 2:1-22

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:19

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:03

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

zsido.com

FIGYELEM! Az ünnepi gyertyákat csak korábban, még a szombat beállta előtt meggyújtott lángról és csak a szombat kimenetele után szabad meggyújtani!

A szombat kimenetele után meggyújtjuk az ünnepi gyertyákat. (Izraelen kívül az ünnep kétnapos, a második nap fényeit hétfő este kell meggyújtani.)

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל יום טוב..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel jom tov.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk az ünnep fényét!

A gyertyagyújtásra mondott áldás után a „Sehechejánu” áldást is elmondjuk. Az áldás szövege:

 

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמָן הַזֶּה.

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, sehchejánu vekijemánu vehigijánu lázmán háze.

Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki életben tartott, megőrzött minket, és engedte nekünk megérni ezt a mai napot.

A szombat kimenetele Budapesten: 21:40

Az ünnep kimenetele Budapesten: hétfő este 21:42

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:24

Az ünnep kimenetele Jeruzsálemben: vasárnap este 20:25