Milyen szépek a te sátraid, Jáákov, hajlékaid, Jiszráel. (M.IV. 24:5) Átok helyett ezekkel a szavakkal áldotta meg a gonosz, ám nagy prófétai hatalommal rendelkező Bilám (Bálám) a pusztában táborozó zsidó népet. Mi késztette őt erre a kijelentésre, és miért mondhatjuk erre azt, hogy valójában áldás volt?

A zsidók táborára letekintő varázslónak igen különös látványban volt része. A tábor pontos rendben elrendezve, minden törzs, illetve minden törzs minden családja a maga helyén. A sátrak pedig úgy voltak felállítva, hogy mindnek egy kicsit másfelé nézett a bejárata, így nem lehetett egyik sátorból átkukucskálni a másikba. Ezt látta meg a moábi Bálák király által Izrael népének megátkozására lefizetett Bilám, akinek egyébként a bámul, mint Bálám szamara kifejezést is köszönhetjük. Bilám felismerte, hogy a népre hulló áldás itt kezdődik, az egész legkisebb részleteinek szemérmes, a másikat tiszteletben tartó mindennapjainál, amelyben még a látszatát is kerülni igyekeztek annak, hogy mások életében kutakodnának. A cniut, vagyis a szemérmesség a zsidó élet egyik legalapvetőbb értéke. A másik ember tisztelete, a privát szféra tiszteletben tartása, valamint a saját szemérmességünk a társadalom egészséges működésének egyik alapvető eleme. Ebből megérthető, miért jelentett áldást ez a néhány szóból álló mondat Bilám szájából.

Tudni kell azonban, hogy ez csak egy része volt mindazoknak az áldásoknak, melyeket Bilám a zsidó népre mondott. Bálák király összesen három különböző helyre vitte őt el, háromszor parancsolt rá, hogy mondjon átkot, ő pedig háromszor áldotta meg a kiválasztott népet. Hogy hogyan történt mindez, azt megtudhatják Saul és Joel e heti, a Bálák hetiszakaszról szóló filmjéből, melyben az eredeti bibliai történetet idéző sivatagi környezetben mutatják be Önöknek a hetiszakaszban leírt történet kiemelkedő mozzanatait.

A Bálák hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Bálák (22:2-25:9)

Háftárá: Micha 5:6-6:8

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:15

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:09

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:33

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:25

zsido.com