Park Guen-hye elnök bejelentette, hogy a kormány segíteni fogja a kóser és hálál szabályok betartásával működő élelmiszeripari és kozmetikai cégek koreai megtelepedését.

A koreai stratégiai és pénzügyi minisztérium számításai szerint a vallásos muszlim vásárlók fogyasztása évről évre növekszik és 2020-ra elérheti az 5.2 trillió dollárt éves szinten, a kóser piac értéke pedig 250 milliárd dollárra tehető.

Park Guen-Hye miniszterelnök
Park Guen-Hye miniszterelnök
A terv első szakaszában az érdeklődő cégek számára szerveznek oktatást, melynek során ismertetik a vonatkozó vallási szabályokat. Jelenleg mindössze 25 dél-koreai cég rendelkezik kósersági igazolással, s ezek is csak egyszerű termékeket – kimchi, risztészta, só – állítanak elő. A kormány szakirodalommal is ellátja az érdeklődőket és támogatja a különböző élelmiszeripari kiállításokon – mint pl. a New Yorkban évente megrendezett KosherFesten  – való részvételüket.

poggi kimchi_0

A muszlim piacon már előrébb járnak a koreaiak, több mint 300 vállalat kapott hálál igazolást, elsősorban a Koreai Iszlám Federációtól.

Dél-Korea fővárosában csak egy kis létszámú zsidó közösség él. A szöuli lubavicsi kirendeltség vezetője, Osher Litzman rabbi elsősorban külföldről hoz be kóser termékeket közössége és a zsidó turisták számára – ezeket a Chábád központban működő kóser üzletben lehet megvásárolni.

Forrás: Arutz7