Október 29-én rendezték meg 17 000 futó részvételével a tizedik Nemzetközi Jeruzsálemi Maratont. Az indulók között a Holtz család is jelen volt, ami kiemelte őket a tömegből: a saját gyártmányú, rózsaszínűre festett „versenytolószék”, amelyben a 24 éves, testi és szellemi fogyatékossággal élő lányukat tolták maguk előtt a szülők a 10 kilométeres távon – írja az Israel21.

Aryeh Holtz/Fotó: ADI – Advancement of People with Disabilities & Rehabilitation for All

Az izraeli gépészmérnök, Árje Holtz régi álma volt, hogy lányával együtt vehessen részt a jeruzsálemi maratonon.

„Már évek óta futom ezt a távot a jeruzsálemi maratonon és mindig is szerettem volna Leával együtt teljesíteni. Nem volt azonban versenyzésre alkalmas tolókocsink és abban sem voltam biztos, hogy a lányom élvezné a versenyt” – mondta az apa.

Holtz végül eldöntötte, saját maga épít egy kellően könnyű, biztonságos és strapabíró kerekesszéket. Amíg egy hagyományos tolószék 34 kilogrammot nyom, addig az ő példánya mindössze 24-et. Ezen felül a kerekesszék néhány mozdulattal hétköznapi használatra is alkalmassá tehető.

Megnéztük a Jeruzsálem Maratont

Pénteken rajtolt a tizedik Jeruzsálem Maraton közel 17.000 résztvevővel. Helyszíni beszámoló sok fotóval.

 

Lea Jeruzsálemben tanul egy speciális igényű fiatalok számára kialakított intézményben, az ADI-ban. A szülők és Lea ikertestvére, Miri, ezért az ADI csapatában futottak, számos tanárral, önkéntessel és támogatóval együtt. Céljuk az volt, hogy csapatként minél több támogatást tudjanak szerezni az intézmény számára.

„Az ADI csapatának tagjai rendkívül segítőkészek voltak. Nagyszerű társaink Lea fejlesztésében, és az is természetes volt számukra, hogy a futóverseny alatt is mellettünk álljanak. Sokak számára értelmezhetetlennek tűnik ez az egész, de az együtt lefutott kilométerek közelebb hoztak minket egymáshoz a lányommal.” – mondta az 55 éves Holtz, aki 1:02:38-as idővel teljesítette a távot. „Lea ráadásul rámvert egy másodpercet” – tette hozzá nevetve.

Nem Lea Holtz volt az egyetlen különleges versenyző a maratonon, az ADI további harminc tagja vett részt a futáson. Ők egy speciális, járást segítő szerkezetet használtak, és a nyolcszáz méteres versenyszámban indultak. A csapat fogyatékosság nélkül élő tagjai ennél többre vállalkoztak és a többi, 5, 10, 21.1 és 42.2 kilométeres távra is volt köztük jelentkező.

„Nagyszerű érzés volt ismét részt venni a Jeruzsálemi Maratonon, amelyet az elmúlt két évben nem rendeztek meg a pandémia miatt. A járvány, amely hosszú ideig elválasztott minket egymástól, végül újra összehozott mindenkit. Az intézményünkben tanulókat mindig is nagy örömmel fogadták itt, de egyértelműen látszik, hogy a koronajárvány viszontagságai még együttérzőbbé és segítőkészebbé tették az embereket” – mondta Slomit Grayevsky, az ADI jeruzsálemi iskolájának vezetője.

 

Megszakítás