Évekig tartó előkészületek és nehezen leküzdhető akadályok után 1990. augusztus 1-én alakult meg a Magyar Rák Liga, 1994-től MagyRákellenes Liga.

Az első időkben a Liga a nőgyógyászati daganatokkal és az emlőrákkal küzdő betegekkel foglalkozott leginkább. Annak idején sokkal nagyobb stigmát jelentett a rák, s krízis krízis után következett, mind a beteg, mind a családja oldaláról. Sok kérdés volt, de nem találtak válaszra. Ezzel indult a Liga, nem volt kérdéses az, hol kell segíteni. Elindult a tervezés, a célok megfogalmazása és az érintettekkel a klubok szervezése. Információ, kezelések, gyógyszerek, műtétek, protézisek, gyógytorna, parókák. Ahogy telt az idő, a Magyar Rákellenes Liga minden területen tevékenyen és hasznosan jelen volt. Elindult a telefonos lelkisegély szolgálat, a prevencióval való foglalkozás, hazai és nemzetközi kapcsolatok és összekapcsolódások.

Jelenleg négyezer taggal, 40 alapszervezettel és négy segítő szolgálattal közhasznú szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben, miközben nemzetközi szinten is képviseli hazánkat.

Legfontosabb feladataik: egészségnevelés, figyelemfelhívás a korai felismerés és önvizsgálat jelentőségére, szűrések szervezése és népszerűsítése a lakosság körében.

A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatjuk, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítjük elő.

Kurzusokat szerveznek orvosok, ápolók részére, önkéntes segítőket képeznek.

Egészségügyi intézményeket adománygyűjtésből vásárolt eszközökkel támogatják.

Betegjogok, Betegakadémia

Elősegítik a beteg-orvos közötti bizalmi viszony kialakulását, erősítését, közvetítő szerepet játszanak a betegjogok maradéktalan érvényesülése érdekében (orvosválasztás, fájdalomcsillapítás, munkába visszatérés stb.)

Évente Betegjogi konferenciát tartanak, 2018-ban volt a XV., 2019-től Betegakadémiaként működik tovább, mert a jogi kérdések csak egy szeletét jelentik mindannak az információnak, amit szeretnének képzés, továbbképzés formájában átadni a betegeknek, önkénteseknek, érdeklődőknek.

Adományok

Adományokat gyűjtenek, amelyekből korszerű gyógyító eszközök, gépek beszerzését teszik lehetővé kórházak számára. Törekszenek arra, hogy a rendelkezésükre álló anyagi forrásokkal úgy éljenek, hogy minél több beteg érdekében kerüljön felhasználásra.