Rothschild Erzsébet: EgészségDOKK Alapítvány

Az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány egy szervezet mindenkinek, aki szeretne EGÉSZ (séges) lenni.

Szabad vagy a tiszta, értékközpontú, szermentes életre. Szeretetre méltó vagy, fontos vagy nekünk. Van valami, amiben tehetséges és ügyes vagy, akárhonnan is jössz. Akármilyen jegyeid vannak az iskolában, számunkra megbecsült ember vagy.

Történetük 2006 és 2010 a Gárdonyban végzett ifjúsági munkánk során fogalmazódott meg bennünk az igény az Egészségdokk létrehozására.

A Gárdonyi Református Gyülekezet Ifjúsági Csoportjához időről időre több olyan ember csatlakozott, aki keresett a közösségükben, mert valamilyen rossz életvezetési gyakorlatba fordult az élete.

Elsősorban nekik és értük jött létre az Alapítvány, hogy a kialakuló közösségben megtalálják önmagukat, ha már kipróbáltak valamilyen tudatmódosító szert vagy szerfogyasztókká váltak. És hogy megtapasztalhassák, hogy hogyan lehet szer nélkül is teljes életük.

 

Az Alapítvány tartós közérdekű célja:

 Hozzájárulni a társadalomban előforduló, segítségre szoruló, kallódó, beilleszkedési zavarokkal küzdő, deviánsként kezelt, narkomán vagy egyéb függőségekben szenvedő, otthontalan vagy támogató kapcsolattokkal nem rendelkező, fiatalok támogatásához, lelkigondozásához és segítéséhez, szükség szerinti terápiás kezelőhely megtalálásával, kompetenciafejlesztéssel, mentálhigiénés gondozással, valamint hozzájárulni az ifjúság általános mentálhigiénés állapotának javításához a pedagógia és szociális munka eszközeivel és módszereivel.

Céluk az Ottawai Chartában foglaltaknak megfelelően a humanisztikus szemlélet és a holisztikus emberkép alapján, a személyiség- és az önismeret fejlesztésével az egyén önmagához, családjához, társaihoz és tágabb környezetéhez való egészséges viszonyának kialakítása.

Az alapítvány segít mind a családterpáiában, lakhatási támogatásban, iskolai prevenciók megtartásában, közösségi munka szervezésében, és nem csak a gyermek és ifjúsági addiktológia, hanem a felnőtt addiktológiával is foglalkoznak.

Nappali ellátás keretében fogadják az önként jelentkező, vagy hozzátartozó, illetve más intézmény által az intézménybe küldött szenvedélybetegeket, valamint közvetlen környezetükben élő családtagokat, rokonokat, akiknek problémát jelent valamely kémiai vagy viselkedésbeli addikció. A segítői munka megkezdésének feltétele az együttműködésre irányuló szándék kifejezése.

Az EgészségDOKK Alapítvány 2019. márciusától Dunaújvárosban is indít közösségi pszichiátriai szolgálatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Küldés emailben