A szegregátumokban az országos átlagtól messze elmarad az ott élők iskolai végzettsége, még egy-egy szakma megszerzése is ritkaságszámba megy. Sokan még az általános iskolát sem fejezik be, és előfordul a teljes analfabetizmus is.

Ebből kifolyólag az ott élők jelentős hátrányban vannak a nyílt munkaerőpiacon, nehéz stabil és jövedelmező munkát találniuk. Kiugróan magas az inaktívak aránya: aki dolgozik is, általában a települési önkormányzat közfoglalkoztatási programjában vagy alkalmi- és idénymunkában helyezkedik el, sokan bejelentés nélkül, feketén. Általánosnak és egyre nagyobb mértékűnek mutatkozik a közösségek digitális leszakadása. Mindezek okán a háztartások egy része mélyszegénységben él, tetemes tartozást felhalmozva. Ami ezeken túl összeköti egymással ezeknek a telepeknek a világát, hogy a közösség egy részének határozott szándéka, akarata van a változásra, hisz abban, hogy közös munkával a közösség képes változtatni jelenlegi, sokszor reménytelennek tűnő helyzetén.

A BAGázs története 2010-ben, egy nyári táborral kezdődött. A tábort rendező önkéntesek különböző motivációkkal érkeztek, de szinte mindenkit hamar beszippantott a lelkesedés: a tábort követően hétvégenként továbbra is eljártak a telepre gyerekfoglalkozásokat tartani.

2011-ben megalakult az Egyesület és sor került az első mentorprogramra is.

Eközben gyerekek részére a hétvégi foglalkozások tovább folytatódtak, beindult az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ), aztán a BAGázs FC. A létszám folyamatosan nőtt, a következő évben már 110 fiatal vett részt a foglalkozásokon.

 

Módszertanuk a hazai romatelepek jól ismert problémáira kínál komplex megoldást, és fejlesztést.

A sikeres integráció közös érdekük, ezért a BAGázs többszintű közösségi megközelítéssel és összetett program-struktúrával dolgozik.

Egyéni és csoportos programokon keresztül teljes családokat támogatnak saját igényeik szerint. Évi közel száz önkéntes képzésük van, akiket a programjaikba is bevonnak, hogy új mintákat hozzanak a zárt közösségbe.

A helyi ellátórendszerrel és önkormányzatokkal együttműködve a problémák közös megoldására törekednek. Rendszeresen fogadnak vállalati csoportokat önkéntes napra, hogy jobban értsék ők is a telepen élők nehézségeit.

Független civil szervezetként működnek, amely szervez: – gyerekprogramokat, -iskolai és egyéni fejlesztéseket, -mentorprogramokat, -varrókört, – családgondozást.