A régióban a 19. századra megerősödtek a zsidó közösségek, leginkább az ortodox irányultságú közösségek voltak jellemzőek. Pozsonyban a Chátám Szofer (Schreiber Mózes rabbi) vezetésével világhírű jesiva működött.

Baruch Myers rabbi és felesége, Chanie 1993-ban az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Szlovákiába a Chábád Mozgalom képviseletében. Az ország főrabbijaként Myers rabbi családjával a pozsonyi zsinagógát látogató zsidók számára nemcsak a vallási, hanem a közösségi életet is felvirágoztatta.

Főként az oktatásra és az ünnepekre fókuszálnak. Ilyen a Hanukai Családi Vásár, közös gyertyagyújtás a főtéren, Purimi ünnepségek, a pészachi széderesték, Lág Báomeri piknik. Mindezek mellett létezik egy Nshei Chábád nevű zsidó női klub is, ahol havonta szerveznek előadásokat, valamint felnőttoktatás és színes zsidó közösségi élet zajlik. Ezekkel párhuzamosan tinédzsereknek szóló klubbal is rendelkeznek, bár- és bátmic­va-előkészítőt is tartanak, jótékonysági tevékenységet végeznek.

Mindezeknek része az államilag akkreditált óvodájuk, a „Mami és Én” nevű program, a nyári napközis táborok, a „Tóra Or” iskola utáni kiegészítő oktatások, és a shabaton hétvégék Szlovákiában és a szomszédos országokban, to­vábbá számos közös családi program.

A közösségnek hivatalosan 500 tagja van, nagytöbbségben az idősebb korosztályhoz tartoznak. A Chábád Központ köszönhetően folyamatosan találkoznak olyan fiatal zsidókkal, akik korábban nem kötődtek a közösséghez, de a Teremtő közösségének és zsidó családnak tagjai. 

A Szlovákiában élő zsidóság számát nagyjából 3000 főre becsülik, de nehéz erről pontos számadatot találni.  A nagyjából 30 ezer túlélő nagyrésze Izraelbe emigrált.