Rómában vasárnap este 9 órakor elsötétült az egyik leghíresebb turistalátványosság, a Colosseum. A Római Zsidó Hitközség és a város vezetése közösen döntött úgy, hogy a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján ezzel a szimbolikus gesztussal tiltakoznak a gyűlölet és a xenofóbia minden formája ellen. Emellett ezzel a gesztussal kívánták felhívni a figyelmet a magyarországi Jobbik antiszemita megmozdulásaira.

Az akcióról a város hitközségének képviselője így nyilatkozott „Mi a neonáci Jobbik, nem Magyarország ellen tüntetünk.” A megmozduláson körülbelül kétszázan vettek részt,  köztük több Rómában élő magyar is. A felszólalók között volt több neves olasz politikus, és Magyarország római nagykövete, Balla János is. „A magyar nép nem antiszemita és a sajnálatos antiszemita megnyilvánulások Magyarországon nem gyakoriabbak, mint Európa többi országában. De egyértelmű, hogy az ilyen veszélyes epizódokat nem szabad alábecsülni, határozottan el kell ítélni őket.  Pontosan, ahogyan a magyar kormány tette minden alkalommal. Az utóbbi két évben Magyarországon számos intézkedés és jogszabály lépett hatályba az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölettel szemben”” – mondta a nagykövet a díszkivilágítás lekapcsolása előtti beszédében.

Ugyanezen a napon felháborodást váltott ki a volt olasz államfő, Silvio Berlusconi beszéde, amelyet a milánói holokauszt-emlékközpont megnyitóján mondott. Ebben a zsidók deportálását elrendelő fasiszta diktátor, Benito Mussolini állítólagos jó cselekedeteiről beszélt. Az emlékközpont azon a helyen áll, ahonnan a milánói zsidókat deportáló vonatok indultak.

Rómában bevett szokás, hogy a Colosseum elsötétítésével tiltakoznak, vagy hívják fel a figyelmet valamely fontos eseményre. Így például ezzel tiltakoztak Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök római látogatása ellen is, valamint Gilad Shalit, palesztin fogságba esett izraeli katona szabadon bocsátásáért is.

Tarlós István Budapest főpolgármestere MSZP-s megkeresésre úgy döntött, nem kíván csatlakozni a szerinte semmitmondó, formális gesztushoz. „Nem adtunk okot arra, hogy naponta bizonygassuk, mivel nem értünk egyet” – nyilatkozta.