Kilencvenedik születésnap száz leszármazottal Auschwitzban. Nissen Mangel rabbi szokatlan módon ünnepelte meg kilencvenedik születésnapját, írja a crownheights.info. Nissen Mangel élete bővelkedett megpróbáltatásokban és csodákban. Tízévesen került a hírhedt Mengele, a fekete angyal elé, aki nem a gázkamrába, hanem emberi kísérleti alanynak szánta őt. Nem sok tízévessel esett ez meg, és még kevesebben voltak, akik túlélték a szadista kísérleteket, majd azt követően további öt lágert, majd egy erőltetett halálmenetet a leghidegebb télben. De Mangel túlélt.

„Apám mottója: adj hálát Istennek” – mondta Nochum Mangel rabbi, aki Ohióban vezet egy Chábád-központot.

„Hitler kipróbálta a végső megoldást, és nem sikerült neki. Napjaink nácijai, a Hámász is kudarcot vall.”

Mangel rabbi gyermekei szerte a világban szolgálnak Chábád-küldöttekként. Időről időre azonban összegyűlnek. „Apám régóta meg akarta nekünk mutatni Kassát, ahol felnőtt és Auschwitzot is, ahova elhurcolták”. A család végül hatalmas vállalkozásba fogott. Az akcióban Mangel rabbi és felesége, gyermekei, unokái és dédunokái is részt vettek, és végül az egész család felkerekedett, hogy méltóképpen ünnepeljék meg az idős családfő kilencvenedik születésnapját. Út közben megálltak Krakkóban, és ellátogattak a család őse, a lizsenszki Elimelech rabbi sírjához, és onnan mentek tovább Auschwitzba.

Chesván hónap 11-én, majdnem száz családtagjától körülvéve Mangel rabbi körbemutatott a hírhedt sínek mentén. Megmutatta, hogy hol szállították le a vonatról és hol került sor a szelekcióra, ahol Mengele jobbra, az élet felé küldte őt. „Áldott legyen az, aki csodát tett velem ezen a helyen” – mondta.

A fiatal Mangelt szüleivel és nővérével együtt 1944-ben tartóztatták le a nácik Pozsonyban. Először a szeredi munkatáborba került, majd Auschwitzba, ahol kegyetlen kísérleteknek vetették alá. Innen került Birkenauba, Mauthausenbe, Melkbe, végül Gunskirchenbe. Túlélt egy halálmenetet, és itt szabadították fel a szövetségesek 1945-ben. A férfi túlélésének történetét több száz alkalommal mondta el, emberek tízezrei előtt.

Mangel nemcsak túlélt, hanem termékeny író és fordító lett, akinek szilárd hite egész munkásságában megnyilvánul. Világszerte számtalan helyen adott elő, a mai napig naponta kétszer tanít Tórát, ahogy egész életében tette. Az auschwitzi látogatást követően a népes család Varsóban töltötte a szombatot. Az egyik unoka, Mendel Mangel a következőket mondta az egyik szombati étkezésnél, utalva látogatásuk fontosságára és arra, hogy mennyire különleges volt ezt éppen most, a Hámász ellen vívott háború idején megtenni: „Auschwitzban sok más csoporttal is találkoztunk. Arra kérték őket, ahogy mindenki mást is, hogy tiszteljék meg annak a helyet, amelyet csupán zsidóságukért meggyilkolt milliók kiontott vére szentelt meg. Mi pedig hálaénekeket zengtünk Istennek. Mások azért voltak ott, hogy megtudják, miféle szörnyűségek történtek ott – és nagyon fontos, hogy a világ tudjon ezekről –, de mi nemcsak azért mentünk, hogy emlékezzünk a pusztulásra, hanem azért is, hogy hálát adjunk Istennek és megünnepeljük, hogy az Örökkévaló sosem hagy el minket, hogy a zsidó nép túlél, akármi történjék is.”

A Mangel család többek közt a pészahi Hágádából ismert Vehi seámdá kezdetű dalt is elénekelte Auschwitzban:

„És ez az, ami atyáinkat és minket is segítette a túlélésben. Mert nemcsak felkeltek ellenünk, hogy elpusztítsanak, hanem minden nemzedékben megpróbálnak elpusztítani, és Isten megment minket a kezük közül”.

Természetesen nem hiányoztak a fájdalmas pillanatok sem: a gázkamrák látogatása, a meggyilkolt családtagok nevének felolvasása az áldozatok nevét tartalmazó vastag kötetből, a kádis Mangel apjáért. De, akárcsak Mangel rabbi életében, a látogatás központjában nem az állt, ami elveszett, hanem az, hogy mi minden épült a romokon.

„Minden zsidó élete, aki túlélte ezt a poklot, csoda.

Ezt akarta apám mindig is megtanítani a következő nemzedéknek: el akarta mondani a gyermekeinek, az unokáinak és a dédunokáinak a történetét, hogy tudják, hogy a zsidó élet minden gyűlölet és üldöztetés ellenére folytatódik” – mondta Nochum Mangel rabbi.

 

Megszakítás