1912 észak-amerikai zsidó döntött úgy idén nyáron, hogy visszatér ősei földjére. Ez 42 százalékkal magasabb szám, mint amire Izraelben számítottak, mert a koronajárványtól a bevándorlási ütem lassulását várták – derül ki az Arutz7 tudósításából. Az amerikai zsidók izraeli bevándorlását segítő Nefesh B’Nefesh alapítvány beszámolója szerint nemcsak a nyári időszak volt kiemelkedő, hanem azon belül az augusztus hónap is, amelynek során többen érkeztek, mint a szervezet történetében bármikor.

Az új állampolgárokat összesen 40 különjárat szállította Izraelbe. A közel kétezer ember között: 362 család, 391 egyedülálló és 160 nyugdíjas volt. A nyarat megelőzően több mint ezer zsidó költözött Izraelbe az Egyesült Államokból és Kanadából, így minden bizonnyal meglesz a 2021-re tervezett 4500-5000 észak-amerikai bevándorló. A nyári bevándorlók közül a legfiatalabb négy hónapos, a legidősebb 96 éves volt. A nemek megoszlása 54-46% a nők javára. A bevándorlók között számos ügyvéd, orvos, tudós, tanár és szociális munkás található. Sokan érkeztek azzal a szándékkal, hogy Izraelben kezdik meg az egyetemi tanulmányaikat. Emellett 162 fiatal hamarosan bevonul a hadseregbe, 39-en pedig polgári szolgálatot vállalnak. Számukra külön támogatórendszert működtet a Nefesh B’Nefesh. A 40 alija-járattal 464 iskolás gyermek is érkezett, akik közül 75-en az első osztályt kezdték meg két héttel ezelőtt.

„Örömmel kívánok boldog új évet az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett új állampolgárainknak. Az év eleje óta összesen 18 520 bevándorló érkezett a világ minden részéből, ami igen jelentős és nagy reményekre okot adó szám. A teljes létszámból több mint háromezren Észak-Amerikából érkeztek, ebben az egész világot nagy kihívások elé állító időszakban” – mondta Pniná Támáno-Sátá, bevándorlás- és integrációügyi miniszter. „A továbbiakban is a bevándorlók mellett állunk majd, hogy mindenben a segítségükre lehessünk. Fontos számunkra, hogy az érkezés pillanatától kezdve otthon érezzék magukat. Ebben nagy segítséget jelent a Szochnut, a Nefesh B’Nefesh és a többi alijaszervezet munkája” – tette hozzá.

„A nyár mindig is kiemelkedően sikeres időszak nálunk, mert ilyenkor érkezik a legtöbb bevándorló. A járványhelyzet nem könnyítette meg a dolgunkat, de a bevándorlók és munkatársaink elszántsága lehetővé tette, hogy újabb rekord születését ünnepelhessük. Minden egyes, Izraelbe költöző zsidó újabb fejezetet nyit az ország történelmében. Egyszerre valósítják meg azt az álmukat, hogy Izraelben építsék fel az életüket és jelentős mértékben támogassák a zsidó államot” – mondta Yehoshua Fass rabbi, a Nefesh B’Nefesh alapítója és társelnöke.

Alijázott az amerikai rapper

Izraelben kezd új életet az amerikai rapper, aki 3 éve betért a zsidóságba. Damian Black vagy, ahogy mostantól hívják Nissim Black feleségével és öt gyermekével már meg is érkezett az új hazájába. A repülőtéren arról beszélt az újságíróknak, hogy csodálatosan érzi magát, azért imádkozott, hogy ez megtörténjen. „Isten, a zsidó nép és Izrael ugyanazt jelenti … Olvass tovább

A bevándorlók elsősorban New Yorkból, New Jersey-ből, Kaliforniából, Floridából és Marylandből érkeztek, és a többségük Jeruzsálemben, Bét Semesben, Tel-Aviban, Ráánánán, illetve Modiinban rendezi be az első szentföldi otthonát. 650-en éltek a Nefesh B’Nefesh „Lépd át a határaid” elnevezésű támogatási akciójával és ennek keretében az ország perifériáján fekvő települések egyikében telepedtek le.

„E kezdeményes keretein belül, a Zsidó Nemzeti Alap (JNF) közreműködésével, már több mint egy évtizede ösztönözzük az északi és a déli régióban, illetve a Jeruzsálemben való letelepedést. A JNF megalapításának 120. évfordulóját ünnepli és nagyon régóta partner a bevándorlás elősegítésében. A koronajárvány árnyékában is mindent megteszünk azért, hogy a bevándorlókkal karöltve megerősítsük a Gálilt, a Negevet és Jeruzsálemet” – mondta Roni Vinikov, a JNF vezérigazgatója.

Az újonnan érkezetteket Jáákov Hágoel, a Cionista Világszövetség és a Szochnut elnöke is köszöntötte:

„A kiemelkedő létszámú bevándorlási hullámban elévülhetetlen szerepe van a Cionista Világszövetség, a Zsidó Ügynökség (Szochnut), az Bevándorlás- és Integrációügyi Minisztérium, a Nefesh B’Nefesh és a többi, aliját támogató szervezet munkatársainak. Azon dolgozunk, hogy jövőre megduplázzuk az idei eredményt. Nagyon büszke vagyok önökre, köszönjük, hogy az alija mellett tették le a voksukat. Legyenek üdvözölve Izrael Államban!”

Borítókép: Wikipédia

Megszakítás