Izraeli rabbi szervezett ökumenikus missziót Ukrajnába. A Csernovicban rendezett eseményen egy lubavicsi küldött is részt vett. A vallási vezetők reményt és vigasztalást nyújtottak a háborútól szenvedő város lakosságának – írja a Times of Israel.

A tizenegy felekezeti vezető szolidaritási látogatását a megjelenteken kívül egész Ukrajnában figyelemmel kísérhették, mert televíziós csatornákon és a YouTube-on is közvetítették. A rendezvény során felolvasták Ferenc pápa ukránoknak címzett levelét és levetítették az Ukrán Ortodox Egyházat vezető Epiphanos metropolita videóüzenetét.

„Úgy éreztem, hogy el kell mennünk az emberek közé, hogy átadhassuk spirituális üzenetünket, támogathassuk őket és vigasztalást nyújthassunk. Azt tesszük, amihez a vallási vezetők a legjobban értenek. Nem politikusok vagyunk, ezért nem beszéltünk katonai kérdésekről vagy a felek közötti tárgyalásokról. Sokan neveztek minket békeküldöttségnek, de ez sem igaz. Mi szolidaritási misszióra érkeztünk”

– mondta a szervező, Álon Gosen-Gottstein rabbi.

A rabbi az Elijah Vallásközi Intézet igazgatója, mely szervezet rendszeresen hozza össze különböző vallási felekezetek vezetőit, hogy elősegítse a párbeszédet és közös, a mostanihoz hasonló missziókat szervezzen.

„Az ukrajnai misszió gondolata már a háború kitörése utáni hetekben megfogalmazódott bennem és fel is vettem a kapcsolatot James Sternlichttel, a Peace Department nevű békeszervezet vezetőjével. James is úgy érezte, hogy ebben a helyzetben tilos kívülállóként viselkednünk és oda kell mennünk a szenvedők közé. Azt mondtam neki, hogy az Elijah Intézet minden munkatársa, tapasztalata és kapcsolati hálója a rendelkezésére áll. Ő az anyagi kiadások fedezését vállalta magára”

– mesélte a rabbi.

Hamar megszervezték az utazást, amelyhez két további rabbi, két hindu szerzetes, egy muszlim főmufti, egy görögkeleti érsek, egy buddhista és egy hindu szerzetesnő, továbbá Rowan Williams, Canterbury egykori anglikán érseke és a Vatikánt képviselő Massimo Fusarelli ferences szerzetes is csatlakozott.

Nem jelentkezett az utazása azonban Berel Lazar, Oroszország főrabbija, az Elijah Intézet vezetőségi tagja, aki korábban aktív szerepet játszott a szervezet programjaiban.

„Nem lett volna logikus lépés meghívni őt, sőt, feltehetően káros lett volna mind az ő, mind az általa vezetett közösség számára”

– mondta Gosen-Gottstein rabbi az orosz főrabbira utalva, aki korábban igen szívélyes viszonyt ápolt Putyin elnökkel, a háború kitörése után azonban óvatosan kritizálta a háborút, a legutóbb pedig Lavrov orosz külügyminiszert bírálta, amiért Hitler állítólagos zsidó származását emlegette.

A misszió mindössze egy napig tartott, mert nem találtak szállodai szobákat Csernovicban, ahová az ország más vidékeiről tömegesen érkeztek menekültek, akiket a helyi hotelekben szállásoltak el.

Gosen-Gottstein rabbi közel egy hetet töltött el a térségben, a szombatot pedig Csernovicban ünnepelte.

„Szombaton sok helyi zsidóval találkoztam, de voltak nem-zsidók is, akik egyszerűen csak menedéket kerestek a zsinagógában. A háború, a menekülés és az átélt borzalmak miatt sokak szemében megnőtt a sábát, a heti pihenőnap jelentősége. A szombat megünneplése olyan élményt jelentett a számukra, amely kihat a további életükre.”

A látogatás központi eseménye a menekültekkel való találkozás volt, amelyre a csernovici színházban került sor. „Köszönetemet fejezem ki, amiért megteremtették az ima és testvériesség e különleges pillanatát a különböző vallások képviselői között, amely megerősíti a hívő emberek felelősségérzetét, hogy képesek legyenek egy kevesebb fegyverrel és több békével működő világ létrehozására. Ez a háború szemben áll mindazzal az erőfeszítéssel, melyet e célért fejtettünk ki az elmúlt évtizedekben” – állt Ferenc pápa levelében, amelyet a színház színpadán olvastak fel. Ezt követően a delegáció tagjai beszéltek a barátság, a béke és az együttérzés fontosságáról.

„Nem azért jöttünk, hogy a politikáról beszéljünk. Nem azért jöttünk, hogy békét teremtsünk. Azért jöttünk, hogy veletek lehessünk. A világ látja Ukrajna szenvedését, látja a fájdalmatokat. Amikor meghallottuk a vallási vezetők hívását, útnak indultunk, hogy a barátság, a szolidaritás és a vigasztalás üzenetét hozzuk el. Ezért vagyunk ma itt”

– jelentette ki Gosen-Gottstein rabbi, aki elmondta, hogy teljes bizonytalanság közepette szervezték meg az utat a háborús helyzet kihívásai miatt. A lebonyolításban elsősorban a csernovici Chábád rabbija, Menachem Glitzenstein segített.

„Ha nincs a Chábád, ez a rendezvény nem valósulhatott volna meg”

– mondta Gosen-Gottstein rabbi.

A színházi eseményen ezer ember jelent meg, de a médiának köszönhetően milliók követhették figyelemmel a történéseket. „Ezt a missziót teljes egészében zsidó szervezetek hozták létre. Azt hiszem, sikerült egy valóban jelentőségteljes eseményt teremtenünk” – tette hozzá a rabbi.

Fotó: TOI

Megszakítás