Idén szombatra esik a holokauszt-emléknap, ezért elhalasztották a zsidó múzeum új kiállításának megnyitóját, amin az orosz elnök is részt vesz.

A nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmára az UNESCO-díjjal is kitüntetett moszkvai zsidó múzeum új kiállítást rendezetett, mely elsősorban a sobibóri haláltáborral foglalkozik. Sobibórban 170 000 zsidót gyilkoltak meg és csak rendkívül kevesen élték meg a felszabadulást. Közöttük voltak azok, akik a táborban kirobbant lázadás során tudtak megszökni 1943 októberében. Az utolsó túlélő két hónappal ezelőtt hunyt el Szentpéterváron.

A kiállítást január 29-én, két nappal az ENSZ által kijelölt holokauszt-emléknap után nyitják meg, mert idén január 27-e szombatra esik. Az ünnepélyes megnyitón részt vesz Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke és Ber Lazar, Oroszország főrabbija is. Meghívót kapott számos külföldi ország nagykövete, az oroszországi hitközségek vezetői, valamint túlélőszervezetek képviselői is.

Az orosz sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az elnök megnyitón való részvételéről, és külön kiemelték, hogy a szombat tisztelete miatt halasztották el a rendezvényt.

Putyin elnöknek nem ez lesz az első látogatása az előkelő Marina Roscsa negyedben felépült zsidó múzeumban. Jelen volt az intézmény megnyitóján és a híres Schneerson-gyűjtemény átvételénél is, melyet a múzeum egyik külön részlegében őriznek. Korábban úgy nyilatkozott, hogy nagyrabecsülése jeleként személyes adományaival is támogatni kívánja az intézményt.

zsido.com

Forrás: COL