Id√©n szombatra esik a holokauszt-eml√©knap, ez√©rt elhalasztott√°k a zsid√≥ m√ļzeum √ļj ki√°ll√≠t√°s√°nak megnyit√≥j√°t, amin az orosz eln√∂k is r√©szt vesz.

A nemzetk√∂zi holokauszt-eml√©knap alkalm√°ra az UNESCO-d√≠jjal is kit√ľntetett moszkvai zsid√≥ m√ļzeum √ļj ki√°ll√≠t√°st rendezetett, mely elsŇĎsorban a sobib√≥ri hal√°lt√°borral foglalkozik. Sobib√≥rban 170 000 zsid√≥t gyilkoltak meg √©s csak rendk√≠v√ľl kevesen √©lt√©k meg a felszabadul√°st. K√∂z√∂tt√ľk voltak azok, akik a t√°borban kirobbant l√°zad√°s sor√°n tudtak megsz√∂kni 1943 okt√≥ber√©ben. Az utols√≥ t√ļl√©lŇĎ k√©t h√≥nappal ezelŇĎtt hunyt el Szentp√©terv√°ron.

A ki√°ll√≠t√°st janu√°r 29-√©n, k√©t nappal az ENSZ √°ltal kijel√∂lt holokauszt-eml√©knap ut√°n nyitj√°k meg, mert id√©n janu√°r 27-e szombatra esik. Az √ľnnep√©lyes megnyit√≥n r√©szt vesz Vlagyimir Putyin, Oroszorsz√°g eln√∂ke √©s Ber Lazar, Oroszorsz√°g fŇĎrabbija is. Megh√≠v√≥t kapott sz√°mos k√ľlf√∂ldi orsz√°g nagyk√∂vete, az oroszorsz√°gi hitk√∂zs√©gek vezetŇĎi, valamint t√ļl√©lŇĎszervezetek k√©pviselŇĎi is.

Az orosz sajt√≥ nagy terjedelemben foglalkozik az eln√∂k megnyit√≥n val√≥ r√©szv√©tel√©rŇĎl, √©s k√ľl√∂n kiemelt√©k, hogy a szombat tisztelete miatt halasztott√°k el a rendezv√©nyt.

Putyin eln√∂knek nem ez lesz az elsŇĎ l√°togat√°sa az elŇĎkelŇĎ Marina Roscsa negyedben fel√©p√ľlt zsid√≥ m√ļzeumban. Jelen volt az int√©zm√©ny megnyit√≥j√°n √©s a h√≠res Schneerson-gyŇĪjtem√©ny √°tv√©tel√©n√©l is, melyet a m√ļzeum egyik k√ľl√∂n r√©szleg√©ben ŇĎriznek. Kor√°bban √ļgy nyilatkozott, hogy nagyrabecs√ľl√©se jelek√©nt szem√©lyes adom√°nyaival is t√°mogatni k√≠v√°nja az int√©zm√©nyt.

zsido.com

Forr√°s: COL